Klavertje tienduizend

Afbeelding van martaposemuckel via Pixabay

Als ik weer achttien jaar oud zou mogen zijn! Een gezicht vol puistjes, een volle kop met haar, de wereld ligt aan mijn voeten. En dan krijg je nog tienduizend euro van ome Jesse, ons klavertje tienduizend.

Een ordinaire verkiezingsstunt, vinden velen. Jesse zal het ongetwijfeld niet doen omdat hij zo aardig is. Het is ook wel makkelijk, geld weggeven dat van een ander is. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland tienduizend euro krijgt op de 18e verjaardag. Dat is overigens ook de dag dat ze pas stemrecht krijgen, dus hoe kan dat stemmen opleveren? Afgezien daarvan, als je de stortvloed aan negatieve reacties ziet (voor het merendeel van veertigplussers) geloven de meesten dat de jongeren het zo ongeveer aan alles uitgeven behalve hun studie. We hebben in ieder geval veel vertrouwen in onze jeugd.

Opvallend is dat de criticasters in hun haast om Jesse te ‘bashen’ voorbij lijken te gaan aan de onderliggende gedachte van het plan, om de ongelijkheid tussen jongeren wiens ouders hun studie niet kunnen bekostigen en jongeren wiens ouders dat wel kunnen te bestrijden.  Jan Latten, emeritus-hoogleraar demografie, spreekt van een ‘storende obsessie’ van Groen Links voor ongelijkheid, die voorbij zou gaan aan het feit dat alle 18-jarigen niet hetzelfde zijn. Dat klopt, de bedoeling van het plan is niet om ze gelijk te maken, maar om ze gelijke kansen te geven. Stel dat je drugsverslaafd bent, dan weet je waar dat geld naartoe gaat, volgens Jan. Hoeveel procent van de jeugd van achttien of jonger is eigenlijk verslaafd?

Wat ik me afvraag, als al die oudere jongere van veertig en ouder tienduizend euro zouden krijgen, ter aanvulling op hun pensioen, zouden die het allemaal netjes opzijzetten voor na hun 67e? Welnee, velen zouden het opmaken aan extra luxe vakanties, een nieuwe auto en/of een nieuwe keuken. Waarom zou de jeugd anders zijn?

Feit is dat er ongelijkheid is. Feit is dat het niet redelijk is om van onze jeugd te verwachten dat ze hun volwassen leven beginnen met een schuld. Feit is ook dat het plan alleen afgezeken wordt, zonder dat er een discussie op gang komt hoe we het probleem anders op kunnen lossen. Door bijvoorbeeld de rekening voor het collegegeld (en boeken) naar de overheid te sturen, voor een periode van vier jaar.

Er zitten zeker haken en ogen aan, het plan van klavertje tienduizend verdient een discussie, in plaats van alleen maar bagger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.