Welkom wereldburger

Je ziet het regelmatig, een bord in de voortuin. Of slingers of zelfs een ooievaar die door het raam heen gevlogen lijkt te zijn. Iets om aan te kondigen dat we een nieuwe wereldburger rijker zijn. Dat is altijd mooi om te zien! Zo’n klein, mooi en lief wezentje dat nog aan het begin staat van het leven. Wie weet wat ze allemaal zullen meemaken in de loop van hun leven, hoe ze de wereld zullen zien veranderen. Hoe mooi is het om als ouder ze te zien uitgroeien van een klein, onschuldig hummeltje tot een volwassen, zelfstandig mens, klaar om de wereld te veroveren!

Het is onmogelijk te voorzien wat deze nieuwe wereldburgers mee zullen maken en wat er voor veranderingen plaats zullen gaan vinden. Het zet me wel aan het denken, aan hoe de wereld is veranderd sinds mijn geboorte. Ik ben geboren in 1966, ik heb dus Abraham gezien al wist ik al wel waar de mosterd vandaan komt. Hoe is de wereld veranderd in de afgelopen 50 jaar?

Ik ben een kind van de woelige jaren ’60, de tijd van verzuiling, hippies, provo’s, de introductie van de vrije zaterdag en de Beatles en de Rolling Stones. Al moet ik eerlijk bekennen daar niet veel van te kunnen herinneren.

De jaren ’70 waren voor mij de tijd dat ik naar de lagere school ging, met muziek in aanraking kwam (The Beatles en The Police) en op persoonlijk vlak een grote, dramatische gebeurtenis meemaakte met de scheiding van mijn ouders en de verhuizing een paar jaar later naar Breda, een totaal nieuwe omgeving. Ook was er de oliecrisis, met de autoloze zondagen. En twee verloren WK finales.

De jaren ’80 was voor mij de tijd van de weg naar volwassenheid, en stond vooral in het teken van opleiding. Eerst de middelbare school, daarna de universiteit. Een tijd van studiereizen, een naar de VS en een dichter bij huis, naar België. Meer algemeen was het een tijd van economische crisis, werkloosheid en bezuinigingen. De tijd dat kabeltelevisie zijn intrede deed, en de tijd van graffiti, de Rubiks Cube en van koude oorlog, perestrojka en de val van de muur. De tijd van nederpop en het gewonnen EK van 1988.

De jaren ’90 waren niet minder woelig, met het uiteenvallen van de Sovjetunie en Joegoslavië en de hereniging van Duitsland. Nelson Mandela werd vrijgelaten, ook Afrika kende enkele verschrikkelijke burgeroorlogen. De computer deed nu echt zijn intrede, evenals het internet. Het was een tijd van dancemuziek en grunge, en van de opmars van de mobiele telefoon.

In de jaren sinds de millenniumwisseling zagen we de aanslagen van 11 september 2001, beelden die we nooit zullen vergeten. De euro werd ingevoerd, ons land werd opgeschrikt door de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Economisch gezien was er de internetzeepbel en de bankencrisis. We zagen digitale camera’s verschijnen en het internet zette zijn opmars voort. En er was wéér een verloren WK finale.

Dan was er ook nog de Arabische lente, de tsunami en in 2013 de eerste koning in ruim 100 jaar. En nog veel, veel meer. Te veel om op te noemen!

Zover hoef je eigenlijk niet eens terug te gaan. Als ik kijk hoe bijvoorbeeld Sonniuspark veranderd is de afgelopen paar jaar, sinds de bouwactiviteiten hervat zijn veranderd de wijk met de dag!

Dus, nieuwe wereldburgers, jullie zullen ongetwijfeld ook veel meemaken. De wereld lijkt sneller te veranderen dan ooit, zo snel dat we het soms niet meer kunnen volgen. Zo snel dat als je jezelf een jaar terug zou trekken in een hutje op de hei zonder TV of internet of wat dan ook, je de wereld bij wijze van spreken niet terug zou kennen. We kunnen de verandering niet tegenhouden, we kunnen wel proberen mee te bewegen en waar mogelijk zelf veranderingen te starten. Verbeter de wereld, begin bij jezelf is nog steeds van kracht.
Laat je niet van de wijs brengen door al deze veranderingen, nieuwe wereldburgers, zoek je eigen weg. Dan kom je vast goed terecht.

Vergeet vooral niet te genieten, van kleine én grote momenten. Ze zijn voorbij voordat je het weet. Zoek het niet in status of blingbling, maar in persoonlijke contacten. Als je je passie vindt, ga ervoor!

Ik wil graag al deze nieuwe wereldburgers welkom heten, en wens jullie veel geluk!

Eén gedachte over “Welkom wereldburger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar