Voor mij is de lol er af

In een vorig leven ging ik graag winkelen. Ik ging er speciaal vroeg op uit, zaterdagochtend. Vóór iedereen wakker was, was ik al weer thuis. Soms met een speciaal doel, meestal niet. Even neuzen of ze nog leuke, nieuwe dingen hadden. Kleding, schoenen, maar ook cd’s of gadgets. Hebbedingetjes, met maar één functie: het vullen van de leegte.

Ik had zo mijn vaste adressen, waar ik langsging. Een warenhuis, een grote kledingwinkel, een platenzaak, een sportkledingwinkel, er zat wel wat variatie in, al lag de nadruk wel op kleding. Als ik nu weer eens door de binnenstad loop, mis ik juist die variatie. Het zijn alleen nog maar kleding winkels, sommige vintage, of schoenenwinkels. Hippe, trendy fastfoodtenten voor de lekkere trek. Maar het moet wel snel gaan!

Laatst zag ik in Tilburg een gourmet frietzaak. Gourmet? Ik denk dat ze bedoelen dat ze extra lekkere, speciaal gemaakte en vooral verse friet verkopen. Ik geloof dat je zelfs zelf de aardappel mag uitkiezen, die voor je ogen tot friet verwerkt wordt.

In dezelfde stad zag ik een filiaal van een Canadese warenhuisketen, die de plaats ingenomen heeft van V&D. In sommige steden, niet overal. V&D, tot voor niet al te lang geleden bijna niet weg te denken uit de binnenstad van elke, zichzelf respecterende winkelstad. Maar nu bijna vergeten, behalve door de ex-werknemers.

Als ik vroeger ging winkelen, kwam ik meestal niet met lege handen thuis. Met als gevolg een uitpuilende kledingkast. Pure verspilling, je kunt maar één T-shirt, trui of overhemd tegelijk aan. Tenzij het koud is en je verwarming stuk is, of je naar buiten moet, natuurlijk.

Sinds mijn lief in mijn leven is, is er iets veranderd. Ik heb een hoop overbodige kleding weggeven, die ik nooit aandeed. En als ik een kledingwinkel binnen loop, om eens even te kijken wat er te koop is, loop ik met lege handen naar buiten. Zo ook deze keer. Te duur, of ik heb het niet nodig.

Tja, de conclusie is onvermijdelijk. De shopper in mij is niet meer. De leegte is gevuld, mijn kledingkast hoeft niet langer bang te zijn te bezwijken onder de immer toenemende last. Voor mij is de lol ervan af, van het shoppen.

Mijn portemonnee daarentegen is voller dan ooit tevoren. En dan zeggen ze dat vrouwen geld kosten! Alleenstaand zijn was voor mij duurder.

23 gedachten over “Voor mij is de lol er af

    • 5 augustus 2018 om 12:13
     Permalink

     Zo had ik het nog niet bekeken. Voor mij is het gewoon logisch, maar zo ‘gewoon’is het niet. Dank je!

     Beantwoorden
 • 4 augustus 2018 om 19:53
  Permalink

  Ik woon in Tilburg en moet zeggen, alles wat ik nodig heb, hebben ze in mijn stad. Al heb ik wel dat ik denk… dit is echt een tijd van gekke carnavals mode, want ik slaag bijna nooit meer in kledingwinkels.

  Beantwoorden
 • 5 augustus 2018 om 08:11
  Permalink

  Gewoon doordat je een lief heb ben je er mee ‘gestopt’? Ik heb namelijk ook een vriendin maar het shoppen blijft nog steeds hangen 😅

  Beantwoorden
  • 5 augustus 2018 om 12:11
   Permalink

   Voor mij was het om de leegte te vullen, dat gebeurt nu op een andere manier! 🙂

   Beantwoorden
 • 6 augustus 2018 om 22:03
  Permalink

  Mooie blog! Ik herken dat wel hoor, het kopen om ‘iets’ op te vullen. Ik heb daar over het algemeen niet veel last van, maar de afgelopen tijd zat het niet allemaal mee en dan merk ik dat ik dingen ga kopen om, ja wat eigenlijk, op te vullen.

  Beantwoorden
 • 7 augustus 2018 om 05:38
  Permalink

  Reisjes maken i.p.v. shoppen? Ik vind het zelf veel belangrijker te investeren in ervaringen en mooie herinneringen dan in vergankelijke spullen.

  Beantwoorden
 • 8 augustus 2018 om 10:40
  Permalink

  Leuk om te lezen. Inderdaad is voor veel mensen het kopen/verzamelen van spullen een manier om leegte te vullen. Ik ben al een tijdje bezig om op te ruimen. Overbodige spullen wegdoen. Het begon als noodzaak vanwege ruimte te kort maar kwam er snel achter dat ik letterlijk en figuurlijk meer ruimte, rust en lucht kreeg. Ik heb nog wel wat stappen te zetten maar een nieuwe regel bij ons thuis is dat we alleen iets kopen als we bereid zijn er iets anders voor weg te doen. Hebben we dat er niet voor over dan kopen we het dus niet.

  Beantwoorden
 • 24 augustus 2018 om 12:29
  Permalink

  Wat mooi eigenlijk dat je door je relatie nu geen behoefte meer hebt om spullen te kopen. Dat is pas echt ‘retail therapy’ : )

  Beantwoorden
 • 5 september 2018 om 18:09
  Permalink

  Ik ging vroeger ook veel vaker naar de stad dan nu, maar een hoop is ook een stuk duurder geworden. Nu kom ik er alleen als ik ook echt iets nodig heb.

  Beantwoorden
  • 6 september 2018 om 08:37
   Permalink

   Ik ook. V&D schijnt terug te komen als webwinkel, maar dat is niet hetzelfde…

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.