Toevallige ontmoeting

Thuis zat ik mezelf in de weg. Dat kun je zo wel eens hebben, er zit wat tegen en soms zeggen dierbaren vervelende dingen die goed bedoeld zijn, maar nog steeds hard aankomen. Er kwam niets uit mijn vingers, het lamballen was ik op een gegeven moment zat.

Dus naar buiten! Ik mag graag wandelen, het is fijn buiten te zijn en het helpt je zinnen te verzetten. Het weer was er eigenlijk niet naar, het was regenachtig. Grijze wolken hingen als een zware deken over me heen. Er stond een stevige wind, die de bladeren kietelde. Uitwaaien is fijn, laat die frisse wind maar door mijn hoofd waaien!

Het heeft iets rustgevends, als je luistert naar de wind die door de bladeren ruist. Het bleef malen in mijn hoofd, ik liep met mijn ziel onder mijn arm. Ik besloot mijn gebruikelijke route in omgekeerde volgorde te lopen, voor de afwisseling. Iets verderop zag ik een man lopen, hij kwam van rechts. Kalend hoofd, heel herkenbaar. Oordopjes in zijn oren. Ik wilde dezelfde kant op, en besloot achter hem aan te lopen. Iets verderop stopte hij, vlak voor een fietspad.

Normaal gesproken houd ik er niet van om mensen spontaan aan te spreken, ik loop liever een straatje om. In dit geval dacht ik, ik loop er gewoon langs. Op het moment dat ik hem passeerde, zei de man ‘hallo’. Ik dacht dat hij het daarbij zou laten, maar dat was niet zo.

Voor ik het wist, was ik in een fijn gesprek beland. ‘Ik zit sinds drie jaar thuis’, zei hij. ‘Ik ben bij een bedrijfsongeluk mijn wijsvinger en het topje van mijn middelvinger kwijtgeraakt’. Hij zei het met een glimlach, terwijl hij me zijn hand liet zien. Als je elektromonteur bent en het van de fijne motoriek moet hebben, en het is je dominante hand, dan kun je niet veel meer. Ik zou er mistroostig van worden, hij niet.

Hij had wel geprobeerd iets anders te vinden, bij de busmaatschappij wilden ze niet iemand met een handicap. Hij liet zich niet uit het veld slaan, en staat monter in het leven! ‘Ik heb genoeg om me bezig te houden’, zegt hij. ‘Een mens moet werken, bezig zijn. Anders gaan je hersenen kapot!’ En zo is het, het gaat er om je leven zinvol in te vullen.

We liepen samen een stukje verder, richting zijn huis. We namen afscheid, in de hoop elkaar nog eens tegen te komen. Wie weet gebeurt dat ook, ik zou het wel leuk vinden.

Ik vervolgde mijn route, merkbaar opgelucht. Het had mij goed gedaan, deze toevallige ontmoeting. Die toevallig tot stand kwam, doordat ik toevallig mijn route omgedraaid had. Toevallig? Toeval bestaat niet.

21 gedachten over “Toevallige ontmoeting

 • 8 april 2018 om 18:10
  Permalink

  Zo’n toevallige ontmoeting hadden wij vorig jaar met een oud verzetsstrijder in een eettentje in Groningen. Alles was bezet en hij nodigde ons uit aan zijn tafel onder de noemer dat hij toch zo weg zou gaan. Twee uurtjes later wisten we alles hoe hij de oorlog in Groningen had ervaren! Dat gesprek heeft een behoorlijke indruk op ons achtergelaten.

  Beantwoorden
  • 9 april 2018 om 07:51
   Permalink

   Jouw verhaal is ook bijzonder! Het mooie is juist dat het onverwacht is…

   Beantwoorden
 • 8 april 2018 om 19:14
  Permalink

  Heerlijk dat je soms op de meest onverwachte momenten en afgelegen plaatsen de meest bijzondere mensen tegenkomt. Zeker als ze je een goed gevoel mee naar huis geven.

  Beantwoorden
 • 9 april 2018 om 04:51
  Permalink

  Wat fijn zo’n ontmoeting! Vooral als je een beetje troosteloos bent op zo’n moment! Ik denk dat die man het ook een fijn gesprek vond.

  Beantwoorden
 • 21 mei 2018 om 12:48
  Permalink

  Wat een mooi verhaal. Heel bijzonder als mensen uit het niets een mooi gesprek met je aangaan.

  Beantwoorden
 • 21 mei 2018 om 18:00
  Permalink

  Zo leer je de mensen uit je omgeving toch wat kennen! Wie weet kom jij toevallig een perfecte job tegen voor hem terwijl hij er niet tegen aan botste! Wie weet komen jullie elkaar nog eens tegen! Zo ontstaan misschien wel de mooiste vriendschappen!

  Beantwoorden
 • 23 mei 2018 om 09:15
  Permalink

  Zulke onverwachte ontmoetingen kunnen inderdaad gewoon leuk zijn

  Beantwoorden
 • 24 mei 2018 om 16:12
  Permalink

  je hebt een prettige schrijfstijl. Heel makkelijk invoelbaar. Ik ben echter een beetje in dubio : is het factie of fictie of een mix ?

  Beantwoorden
  • 24 mei 2018 om 17:42
   Permalink

   Normaal gesproken is het een mix bij mij, maar dit is gebaseerd op een toevallige ontmoeting, die echt heeft plaatsgevonden! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar