Toekomstmuziek

Zo op het eerste gezicht zijn het twee gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben. Op 23 april overleed Chriet Titulaer, de bekende sterrenkundige, Tv-presentator en populairwetenschappelijk schrijver. In dezelfde week stond een artikel in het ED over zelfrijdende auto’s. Volgend jaar wil Amber Mobility de mogelijkheid aanbieden om via een app een auto op te roepen die dan automatisch naar de klant toegaat en deze naar de plaats van bestemming rijdt. Vervolgens stap de klant uit en laat de lege auto weer gaan.

Dat klinkt futuristisch, en de toekomst was waar Chriet vooral mee bezig was. Hij was de medeoprichter van projecten als Huis van de Toekomst, Kantoor van de Toekomst en Ziekenhuis van de Toekomst. Deze projecten waren bedoelt om mensen een beeld te geven hoe bepaalde technologieën in huis, kantoor of ziekenhuis toegepast konden worden en hoe dat er dan uit zou zien. Het Kantoor van de Toekomst werd in 1995 gerealiseerd en liet zien dat medewerkers niet naar kantoor hoefden te komen om te werken. Via het netwerk van het bedrijf kon men overal werken en was er geen vaste werkplek. Dat klinkt menigeen ongetwijfeld vertrouwd in de oren, maar Chriet deed deze ‘voorspelling’ al in 1995. Het concept werd overigens al snel toegepast door Interpolis in het hoofdkantoor in Tilburg.

Tja, het kan snel gaan!

Chriet Titulaer heeft meerdere voorspellingen gedaan waarvan sommigen zijn uitgekomen, andere niet. Glasvezelcommunicatie is iets wat volgens Chriet een grote rol zou gaan spelen, ook voorzag hij themakanalen, beeldtelefoons en teleshoppen. Ook verwachtte hij dat de rol van kranten teruggedrongen zou worden en voorzag hij dat het internet interactieve, digitale encyclopedieën mogelijk zou maken. Dat is allemaal realiteit geworden.

Daar staat tegenover dat Chriet ook verwachtte dat we in het jaar 2000 computerchips in onze hersenen geïmplanteerd zouden hebben. Dat is dan weer niet uitgekomen, zelf ben ik daar niet zo rouwig om. Lijkt me toch geen prettig idee!

Ik weet niet of Chriet ook zelfrijdende auto’s voorzien heeft, al zou het me niet verbazen. Het komt zeer futuristisch over, maar de technologie is al beschikbaar. Steven Nelemans van Amber Mobility is vastbesloten er realiteit van te maken met zijn bedrijf en heeft het zorgvuldig voorbereid. ‘Als je bereid bent om met veel partijen de krachten te bundelen, dan liggen de zelfrijdende auto’s veel minder ver in de toekomst dan je denkt’, aldus Steven in het ED.

Soms wordt de toekomst ingehaald door de werkelijkheid, en in andere gevallen blijft de werkelijkheid achter bij onze (toekomst)verwachtingen.

Chriet was bezig met het scheppen van een beeld van de (mogelijke) toekomst, Steven is bezig met het realiseren van een deel daarvan. Ze hebben niet zozeer een overeenkomst als dat ze in elkaars verlengde liggen, maar toch. Dat het allebei in dezelfde week naar buiten komt, is wel toevallig. Als zoiets als toeval al bestaat.

Het is betreurenswaardig, misschien wel een beetje pijnlijk, om te moeten constateren dat de man die zo bezig was met de toekomst nu definitief tot het verleden behoort. Al ben je nooit helemaal weg als je nog voortleeft in de herinnering van nabestaanden en anderen. Het is wellicht een (kleine) troost om te constateren dat er ook mensen zijn zoals Steven die druk doende zijn om de toekomst te realiseren.

Het lijkt een scherp contrast te zijn, de dood van Chriet Titulaer en de aankondiging van de zelfrijdende auto’s. Het zou zo maar kunnen zijn dat het een laatste knipoog van Chriet is, vanuit het hiernamaals.

Eén gedachte over “Toekomstmuziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar