Tijn

Tijn, de nagellakheld uit Hapert, is er niet meer. Zes jaar oud slechts, overleed hij op 7 juli. Tijn leed aan hersenstamkanker, een vorm van kanker waar helaas geen genezing voor is. Nog niet, althans.

Tijn werd bekend door de actie bij 3FM Serious Request, waar hij miljoenen euro’s binnenhaalde door nagels te lakken in rood, roze, blauw en paars, zijn lievelingskleuren. De actie vond veel navolging in het hele land, ook tientallen bekende Nederlanders lieten hun nagels lakken en doneerden geld aan de stichting Semmy, die zich inzet voor kinderen met hersenstamkanker.

In mei 2016 werd de ziekte bij Tijn vastgesteld, in december kreeg hij nog een laatste behandeling, die alleen levensverlengend bleek te zijn. Vlak voor zijn dood slaagde Tijn er in nog een behoorlijk bedrag binnen te halen. Youp van ’t Hek en Wendy van Dijk hebben zich ingezet om de stichting ’Lak door Tijn’ meer bekendheid te geven. De stichting wil een speciale robot naar Nederland halen die het mogelijk maakt medicijnen rechtstreeks in de tumor in te brengen. Nu worden patiënten behandeld met chemokuren en bestraling. Voor Tijn kwam deze zogenaamde CED (convection-enhanced delivery) helaas te laat.

Het is mooi, en tekenend voor wie Tijn was, dat hij zich zo inzette voor zijn lotgenoten. In de wetenschap dat hij het zelf niet zou redden. Hopelijk is het ook een troost voor zijn nabestaanden, die hem nu zullen moeten missen.

Hersenstamkanker komt weinig voor bij kinderen, gelukkig. Na het moment dat de diagnose ‘hersenstamkanker’ is gesteld, heeft het kind nog hooguit twee jaar te leven. Een verschrikkelijk doodvonnis, voor het kind en voor de familie van het kind.

Tijn ging niet bij de pakken neerzitten, hoe verschrikkelijk het ook geweest moet zijn. Wij kunnen niet weten welke emoties door hem heen gingen. We weten wèl wat hij vervolgens gedaan heeft. Hij heeft er voor gezorgd dat de CED-behandeling in elk geval een stuk dichterbij gekomen is. En hij heeft door zijn openheid en persoonlijkheid zijn ziekte en de stichting Semmy meer bekendheid gegeven.

De dood van Tijn heeft vele reacties opgeroepen, de stichting Semmy geeft te onderstaande reactie op haar website:

‘Verward, verslagen. Juist op deze laatste actiedag van LAK.(…) Het jongetje dat bijna alle Nederlanders heeft geraakt met zijn openheid en intense goedheid. We voelen het verdriet van alle dierbaren van Tijn en zullen altijd ontroerd blijven door de daden van deze dappere held. Wij, en alle mensen aangesloten bij Stichting Semmy zullen Tijn nooit vergeten!

We blijven strijden.’

Het geeft mij een gevoel van onmacht en onrecht, dat zo’n jonge jongen zoiets overkomt en we er niets tegen kunnen doen. Soms is dat de realiteit, die moeten we dan onder ogen zien. Daar staat tegenover dat de manier waarop Tijn met zijn situatie omging inspirerend is. Wat je overkomt, heb je geen invloed op. Je hebt wel invloed op de manier waarop je er mee omgaat. Zoals Tijn dus, niet jezelf verliezen in zelfbeklag of wanhoop, maar strijden tot het eind.

Tijn liet ons zien hoe een kleine man groot kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar