Spinnen zijn monsters

Fotograaf: Gineke de Laat

Ineens zag ik ze, drie joekels van spinnen, tegen de muur waar ik een hoop planken tegenaan had staan. Toen ik de planken weghaalde, kwamen ze tevoorschijn. De spinnen bewogen niet, alsof er niets aan de hand was bleven ze zitten. Even later was er één weg, opgegeten of gevlucht, ik weet het niet. Spinnen zijn voor veel mensen enge beesten, monsters zijn het! Dankbaar maken makers van horrorfilms of -boeken gebruik van de angst die veel mensen voor deze beestjes hebben. Ze zien er zo anders uit, ‘alien’ bijna, met hun acht poten en acht ogen. Lange, dunne poten, harige lijven en monsterlijke kaken, als je ze uitvergroot ziet. Het is om bang van te worden.

Hoe gevaarlijk ze ook ogen, de meeste spinnen zijn het niet. Spinnen zo groot als die in de Lord of the Rings trilogie zijn er gelukkig niet, anders was het een ander verhaal. Sommige spinnen zijn wel gevaarlijk, die zijn uiterst giftig. Al komen fatale spinnenbeten zelden voor, sowieso niet in Nederland, waar geen spinnen voorkomen die giftig zijn voor de mens.

Spinnen, ze lijken slachtoffer te zijn van een slechte publiciteitscampagne. Ze hebben een slechte reputatie, veel mensen zijn bang voor ze en durven ze niet aan te raken. Spinnen zijn uiterst nuttig, veel insecten waarvan we niet eens weet hebben dat ze in onze huizen rondwaren worden door spinnen gevangen. De webben die spinnen bouwen, zijn kunstwerken op zich. Perfect symmetrisch, en gemaakt van ongelooflijk sterke zijde, die de mens niet na kan maken. De natuur overtreffen of zelfs evenaren, is soms moeilijker dan het lijkt.

Natuurlijk, het is vervelend als je een spinnenweb in je gezicht krijgt, als je even niet uitkijkt. Op drukbevaren routes houden de webben niet lang stand, in vergeten hoekjes floreren ze. Niet alle spinnen bouwen webben, sommige spinnen zoals de wolfspin besluipen hun prooi, net zoals een kat. Het zijn intelligente wezens, die uiterst precies de perfecte route uitrekenen om hun prooi te kunnen benaderen. Prooien, die wij nog minder graag zien als spinnen zelf, zoals zilvervisjes, muggen en vliegen.

Misschien jaag ik u de stuipen op het lijf: het schijnt dat er honderden spinnen door uw huis kruipen, terwijl u dit leest. Het zijn er zoveel, en ze zijn zo taai, weg krijgen we ze niet. Willen we dat ook wel, nuttig als ze zijn?

Spinnen zijn geen monsters, niet meer dan u of ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.