Slakkengang

Stel je voor, je bent een slak. Een kleintje, hooguit 2-3 centimeter lang. Zo klein, dat je nauwelijks opvalt tussen de woudreuzen, of op de stoep of op het fietspad. Je huis op je rug, dat heb je altijd bij je.

Als je zo klein bent, lijkt alles immens. Een kleine muis is een reus, een mens is gigantisch. Maar klein zijn heeft ook voordelen: je valt minder snel op, en je hebt minder nodig.

Dat je niet de snelste bent, weet je zelf ook wel. In je eigen tempo vervolg je je weg, je reukzin achterna. Altijd op zoek naar eten, een partner of een schuilplaats. Altijd op je hoede voor gevaar. Als er gevaar dreigt, kruip je in je schulp.

Gevaar dreigt overal. Egels, vogels en allerlei andere wezens vinden je wel een lekker ding. Om op te vreten!. Zelf ben je een overtuigd vegetariër, dat maakt geen verschil.

Het liefst zou je de hele dag wegkruipen, veilig schuilen in een donker, vochtig plekje. Als de zon volop schijnt, is dat een extra gevaar. Uitdroging, of levend gebakken worden, of gekookt in je eigen slijmspoor. Als het niet al opgedroogd is.

Alleen als het donker is, of een regenachtige dag, waag je je buiten. Telkens als je dat doet, riskeer je je leven. Als je dan alle gevaren hebt ontweken, dan is er nog het ongeziene gevaar.

Het gevaar dat je niet aan ziet komen, het gevaar dat letterlijk zó groot is, dat je het niet kunt zien. Op het harde asfalt voel je het ook niet aankomen. Twee banden, één voor en één achter, gaan achtereenvolgens over je heen. Zonder dat je het in de gaten hebt, is het in een oogwenk voorbij.

Zelf ben ik niet een van de snelsten, ik kon je ontwijken toen ik je tegenkwam op het fietspad, maar net. Het scheelde niet veel, of ik had je voor een takje aangezien. Tot het al te laat was. Zover kwam het niet, dit keer.

Het leven is kort, het leven is hard. Het leven is soms snel voorbij, ook al leef je op een slakkengang.

22 gedachten over “Slakkengang

 • 27 juni 2018 om 14:36
  Permalink

  Gelukkig ben ik zelf ook niet zo snel meer.
  Op tijd weet ik te ontwijken bij het zien van een slak.

  Soms zegt men dat mijn fietssnelheid vergelijkbaar is met de traagheid van een slak.

  Mooi verhaal

  Zonnige groet,

  Beantwoorden
  • 27 juni 2018 om 20:09
   Permalink

   Dank je wel, Rob! Het is opletten geblazen, als het nat weer is, ongeacht je snelheid… 🙂

   Beantwoorden
 • 28 juni 2018 om 18:49
  Permalink

  Hier komen de naaktslakken in de nacht vaak tevoorschijn. Ik loop altijd keurig in een boogje om ze heen. Een tijdje terug lette ik even niet goed op. Dan baal ik toch dat zo’n beestje het loodje legt. Zo’n schoenzool is mogelijk nog onprettiger dan een autoband.

  Beantwoorden
 • 30 juli 2018 om 07:08
  Permalink

  Wel heel herkenbaar geschreven denk ik zo 🙂
  Helaas hier een slakken allergie en bang voor slakken dus kan me niet goed inbeelden dat ik een slak zou zijn hihi
  Vind naaktslakken dan al helemaal niks na een goede plens regen haha

  Beantwoorden
 • 31 juli 2018 om 21:35
  Permalink

  Wat een grappige blog. Ik ga dagelijks wandelen, meestal s avonds en hier ligt de pad dan echt bezaaid met naaktslakken. Ik ga er nooit opstaan, want dat is zielig, maar ik zie er vaak wel verschillende liggen die minder geluk hadden.

  Beantwoorden
 • 3 augustus 2018 om 17:58
  Permalink

  Mooi geschreven. Bij ons thuis komen in de avond alle slakken op de stoep liggen. Ik ben nachtblind en kan dan niets zien wat er op de grond ligt dus heb er al enkele doodgetrapt. Echt heel erg dat gekraak onder je voet. Nu neem ik altijd een zaklamp mee. 😉

  Beantwoorden
 • 23 augustus 2018 om 12:39
  Permalink

  hahha, ik ga die slak bijna sympathiek vinden. maar als ik straks in mijn tuintje sta en zie dat ze met z’n allen mijn rode kool hebben verorberd…dan is dat over. Dat verzeker ik je

  Beantwoorden
 • 24 augustus 2018 om 04:51
  Permalink

  Dat het leven toch snel gaat, ook al ga je in een slakkengang vind ik echt een doordenkertje… Het zet mij in ieder geval aan het denken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar