Spring naar toolbar

Sinterklaas, wie kent hem niet?

saint-nicholas-2965161_1280
Bron: Pixabay.com

“Sinterklaas, wie kent hem niet? Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet’ zong Het Goede Doel begin jaren ’80. Sinterklaas, ooit een kinderfeest waar jong én oud van kon genieten, nu ieder jaar het mikpunt van controverse. Nog vóór de pepernoten in de winkel liggen.

Aan de ene kant staan de tegenstanders van Zwarte Piet, die Zwarte Piet racistisch vinden.  Zwarte Piet ziet er uit als een personage uit het vroege werk van striptekenaars als Hergé of Van der Steen. Lees: ‘Kuifje in Afrika’ of ‘De vliegende aap’ maar eens.

Door onze 21ste -eeuwse bril ziet Zwarte Piet er inderdaad uit als een fout stereotype, als een symbool van slavernij en racisme. Zwarte Piet is een samenraapsel van allerlei uiteenlopende tradities, die soms eeuwen terug gaan, tot heidense tijden. Het was toen de gewoonte om gezichten zwart te maken rond de jaarwisseling, aldus Arnold-Jan Scheer in de Volkskrant van 15 oktober 2018.

Traditie, dat is ook waar de voorstanders van Zwarte Piet zich op beroepen. Het is traditie dat Zwarte Piet zwart is, dat is altijd zo geweest. Dus moet het ook zo blijven, vinden ze.

Het is niet altijd zo geweest, het is zo gegroeid. Ook al is iets traditie, dat wil niet per se zeggen dat het zo moet blijven. Ooit waren zogenoemde kwelspelen als ganstrekken, palingtrekken en katknuppelen een populaire traditie. Zonder verdere uitleg zult u wel een idee hebben wat deze spellen inhielden, en waarom ze niet voorgezet zouden moeten worden, of nieuw leven ingeblazen.

Of Zwarte Piet zwart is, met of zonder roetveeg of pimpelpaars met witte stippen, het maakt niet uit. Iedereen heeft een mening, en mag die ook uiten. Hoe onzinnig die mening ook mag zijn, we leven immers in een vrij land.

Let’s agree to disagree. Ieder zijn mening, met respect voor de ander. Zo luid mogelijk jóúw mening uitschreeuwen, zonder te luisteren naar de ander, dat is geen discussie. Het begint meer op een burgeroorlog te lijken, zoals Saskia Noort constateert.

Als ik terug denk aan mijn jeugd, herinner ik me vooral mijn vol verwachting kloppende hartje. Wat mij bezig hield, is wat voor cadeaus en met name hoeveel de Sint mee zou brengen.

Wat mij niet bezighield, was hoe Sint en Piet het voor elkaar kregen onze schoenen te vullen, bij gebrek aan een schoorsteen. Het viel niet op dat mijn vader ineens verdwenen was, vlak voordat er hard geklopt, zacht geklopt werd op de voordeur, waar als bij magie een wasmand vol met cadeaus stond. Dat mijn vader even daarna weer verscheen, viel evenmin op.

Laat staan dat ik me interesseerde welke kleur Piet had. Of waarom hij zwart was, of waarom de Goedheiligman per (stoom)boot kwam, hoewel er ook toen al een goede vliegverbinding was tussen Nederland en Spanje.

De gretigheid om cadeaus te krijgen, de glunderende kindergezichtjes als ze de cadeaus uitpakken, dat is waar het nog steeds om gaat. Hebzucht, inhaligheid, onbegrensd consumerisme. Zo was het toen, zo is het nu nog.

Sinterklaas, wie kent hem niet? De grote kindervriend, beschermheilige van kinderen, kooplieden en gevangenen (onder meer). De grote verleider, die ons aanspoort om vooral méér te consumeren, meer en duurdere cadeaus te kopen. En natuurlijk Zwarte Piet.

12 gedachten over “Sinterklaas, wie kent hem niet?

 • 6 januari 2019 om 15:45
  Permalink

  Sinterklaas is niet meer mijn sprookje.
  Blokkeer Friezen en dronken Hooligans hebben mijn jeugd herinneringen kapot gemaakt.

  Vredelievende groet,

  Beantwoorden
 • 14 januari 2019 om 06:26
  Permalink

  Ik heb ook heel goede herinneringen aan het Sinterklaas feest. En ik vind het nog steeds een heel mooi en gezellig feest. Ondanks dat groepje volwassenen dat elkaar de tent uitvecht.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2019 om 16:53
  Permalink

  Sinterklaasfeest is gegijzeld door linkse en rechtse fanatici om hun onderlinge strijd te kunnen voeren.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2019 om 18:19
  Permalink

  Sinterklaasfeest is een Nederlands feest en vooral voor kinderen. Ik vind het echt jammer dat een groep mensen hier zo moeilijk over doet.

  Beantwoorden
 • 20 januari 2019 om 10:04
  Permalink

  Ik vind het schandalig dat zoveel volwassenen vechten om iets waar kinderen inderdaad weinig om geven. Al heeft Zwarte Piet de regenboogtrui aan, geen kind dat raar zal opkijken! 🙂

  Beantwoorden
 • 20 januari 2019 om 16:51
  Permalink

  Ik was dus wel zo’n kind wat zich afvroeg hoe dat allemaal in zijn werk ging, haha. Maar helaas is het voor ons, volwassenen met mooie herinneringen aan Sinterklaas (beetje) verpest!

  Beantwoorden
 • 20 januari 2019 om 22:53
  Permalink

  Ik heb goede herinneringen aan Sinterklaas en maak deze nu ook met mijn kinderen. Tof dat je zo open over dit onderwerp schrijft.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2019 om 05:15
  Permalink

  Ik hpu van sint. Op alle drukte, chaos en de ongereteldheden na. De sint op tv is en blijft de echte. Ookal weet ik dat t een groot spel is

  Beantwoorden
 • 21 januari 2019 om 09:52
  Permalink

  Leuk om te lezen over de sinterklaas. Inderdaad houdt het een kind niet bezig wie het nou is en waarom vader nou even weg moet etc. Wij moesten op pakjes avond altijd in de douche of in bad en dan klom mijn vader het dak op om te kloppen. Doodeng vonden we dat 😉

  Beantwoorden
 • 21 januari 2019 om 18:53
  Permalink

  Elk jaar sta ik nog steeds onder spanning bij het zien van Sinterklaas op scouting. Een gevoel van mijn kindertijd die ik meeneem. Ik denk niet dat dat snel zou veranderen.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2019 om 22:05
  Permalink

  Ik kende niet maar sinds ik in Nederland woon, weet ik dat er Sinterklaas is. Jammer dat er groepe mensen zo moeilijk doet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.