Rollercoaster

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Het was me het jaar wel, 2020. Het was echt een ‘rollercoaster’, een wilde rit in een achtbaan, keer op keer gingen we over de kop. De rit is nog lang afgelopen, ook nu het nieuwe jaar ingeluid hebben. Misschien dat we over een jaar niet eens meer in de gaten hebben dat we nog steeds in die achtbaan zitten, kijken we niet meer op van wéér een ‘helix’, wéér een ‘camelback’ of ‘bunnyhop’. Om maar eens wat achtbaantermen te gebruiken.

Dat corona de verkiezing van het woord van het jaar domineerde is dan ook niet verwonderlijk. De winnaar van deze verkiezing? In Nederland won ‘anderhalvemetersamenleving’, op de voet gevolgd door ‘fabeltjesfuik’ en ‘viruswappie’. Blokjesverjaardag, hoestschaamte, covidioot, het zijn woorden die we over een paar jaar volledig vergeten zijn. Alleen raambezoek zou een blijvertje kunnen zijn, al zal het wellicht een andere betekenis krijgen. Nee, dan waren de Belgen inventiever, daar werd ‘knuffelcontact’ de winnaar. Een mooi woord, waar ik een warm gevoel bij krijg.

Dat had aan het begin van dit jaar niemand kunnen denken. Van een lockdown, intelligent of niet, hadden we nooit gehoord. Laat staan dat we gedacht hadden dat het een thema of aanleiding voor een feestje zou kunnen zijn, voor degenen die het niet wilden geloven. Kuchschermen of mondkapjes, ach dat was iets voor verre landen, met veel luchtverontreiniging en zo. Vakantie in eigen land? Het kwam bij de meesten van ons niet eens op. Nu is corona niet meer weg te denken, zelfs als je denkt dat het niet meer dan een griepje is. Corona, je kunt het voor bijna elk woord zetten. Coronamoe, wie is dat niet? En wat te denken van de coronabonus voor zorgmedewerkers, die eerst applaus kregen, maar uiteindelijk niet gevrijwaard bleven van het ongeduld dat onze samenleving zo kenmerkt tegenwoordig. Bij het woord ‘golf’ denken we niet meer aan een auto of aan de zee, maar ‘eerste’ of ‘tweede’. Wie weet komt er ook nog een ‘derde’.

Horeca open of dicht, thuiswerken of op kantoor, welke beroepen en winkels wel of niet essentieel zijn, de regering weet het zelf niet eens, heb ik het idee. Of de huidige lockdown de laatste is, en of straks alles en iedereen thuis moet zitten, al dan niet werkend, niemand die het weet.

Dan is het misschien wel passend, dat juist in 2020 het nummer ‘Rollercoaster’ van Danny Vera op 1 staat in de Top 2000. Opdat we nooit vergeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.