Reserve-Marokkaan

Ik ben een voetballiefhebber. Zelf heb ik nooit gevoetbald, wel op straat, nooit bij een club.

Kijken naar voetbal doe ik graag. De Eredivisie, onze nationale trots op clubgebied, is steeds meer afgegleden. Voor mij geen reden om niet te kijken, overigens. In andere tijden was er altijd ons nationale elftal nog, als bron van nationale en voetbal gerelateerde trots.

We zijn er niet bij, komende zomer in Rusland, waar het wereldkampioenschap voetbal gespeeld zal gaan worden. Wéér niet, het Europees Kampioenschap misten we ook al. Een eindtoernooi voor Oranje, het lijkt zover weg.

Wat nu te doen, als voetballiefhebber? Niet kijken is een mogelijkheid. Ik zou de gelegenheid te baat kunnen nemen om andere dingen te doen, samen met mijn niet-voetbalminnende vrouw. Naar iets anders kijken op tv, lekker in de zwoele zomeravond buiten een boekje lezen, of een romantische avondwandeling maken.

Een mooi, maar niet erg realistisch scenario. Avondwandelingen met mijn vrouw zijn zeker romantisch, maar een zwoele zomeravond? We hebben het wel over een Nederlandse zomer!

Ik zal zeker kijken naar het WK. Ergens vind ik het wel prettig om te kijken zonder bang te hoeven zijn dat mijn favorieten verliezen. Puur voor het voetbal! Dan mis ik wel een stukje spanning, een stukje betrokkenheid. Het gaat om meer dan alleen de schoonheid van het spel, het gaat ook om de spanning. Wie gaat er winnen? Zullen ‘ze’ het redden?

Dat roept de vraag op: wie ga ik supporteren? De Duitsers? Zou kunnen. Het is een goed elftal, zeker. Ik ben niet tegen Duitsland, voor Duitsland ben ik evenmin. Engeland dan? No, thank you. Frankrijk misschien? Non, merci! Italië? Die hebben het ook niet gered tegen de Zweden. België? Geen verkeerde keuze! Sowieso een elftal dat barst van het talent, die goed kunnen voetballen.

In een vorig leven, de tijd van de ‘mundial’ in Mexico in 1986, was ik inderdaad voor België. Het was de tijd van Jan Ceulemans, Enzo Scifo en die verschrikkelijke Georges Grün, die hoogstpersoonlijk de Nederlandse WK-droom aan flarden schoot. Het was vooral vanwege het commentaar van Rik de Saedeleer, met zijn legendarische verzuchting ‘Maradona, Má-rá-dona, nee, ‘t is niet eerlijk, dat als ge hem hebt dat ge dan nog tien anderen moogt opstellen.’ Blijf dan maar eens stil op je stoel zitten!

Ik ga het dit keer anders doen. Ik kies voor een land dat ondanks een overvloed aan talent zelden op een WK te zien is. Talent, dat voor een belangrijk deel ook in Nederland te zien is of was. Talent, dat hier geboren en getogen is, maar er voor gekozen heeft om voor het elftal van hun moederland uit te komen. Talent dat we kennen, en dat ook nog een beetje ‘van ons’ is. En dat heel goed kan voetballen.

Ik ben er uit! Ik ben komende zomer voor Marokko, dat zich voor het eerst in 20 jaar wist te plaatsen. Deze zomer ben ik reserve-Marokkaan!

22 gedachten over “Reserve-Marokkaan

 • 2 december 2017 om 20:39
  Permalink

  Perfect maar Marokko gaat NIET naar het WK curling

  Beantwoorden
 • 3 december 2017 om 09:35
  Permalink

  Je kunt niet alles hebben, Mark… 😉 Interessante loting voor het WK voetbal, trouwens!

  Beantwoorden
 • 1 april 2018 om 15:01
  Permalink

  Rik de Saedeleer is en blijft legendarisch! Nooitiemand geweten die zolang goaaaaaaaaaaaaal kon roepen 🙂

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 08:11
  Permalink

  Ik ben dol op voetbal en ga ook zeker kijken deze zomer, al doe ‘ we’ niet mee. Ik ben altijd eigenlijk voor de underdog, laat die maar eens wat laten zien.

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 08:47
  Permalink

  hahaha, je kan best goed schrijven als iemand die nu werkelijk he-le-maal niks met voetbal heeft, je stukje met plezier uitleest!

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 10:31
  Permalink

  Leuk stuk. Grappig geschreven. Het WK zonder ons elftal maakt het echt minder leuk om naar te kijken. Dat is eigenlijk de enige reden dat ik altijd keek.

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 11:10
  Permalink

  Ik zal wel wat wedstrijden gaan kijken, maar ik vind het toch niet zo leuk als we er niet bij zijn.

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 11:25
  Permalink

  Haha weloverwegen besluit! Ik vind het nog steeds jammer dat we deze zomer niet allemaal in Oranje in de kroeg kunnen staan, maar heel slim om dan in ieder geval voor een ander land te gaan 😉

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 11:46
  Permalink

  Voetbal is eigenlijk zo niet mijn dingen. Ik moet toe geven dat ik voor het herenvoetbal al jaren afgehaakt ben. Mij zal je deze zomer dus geen voetbal zien kijken.

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 13:09
  Permalink

  Ik heb helemaal niets met voetbal, vindt persoonlijk ook dat het teveel wordt uitgemolken (VI, etc.).

  Beantwoorden
 • 16 mei 2018 om 14:33
  Permalink

  Geen voetbal lief hebber! Sorry! Heb er dan ook geen mening over.. Wel grappig om eens iets anders te lezen 🙂

  Beantwoorden
  • 17 mei 2018 om 09:40
   Permalink

   Die support ik ook, hoor. Net als in 1986, ondanks dat jullie ons uitschakelden in de play-offs. Goed team, de Rode Duivels!

   Beantwoorden
 • 17 mei 2018 om 07:23
  Permalink

  Ik vind WK’s altijd erg leuk om te kijken, maar ik weet niet of ik ga kijken nu wij niet meedoen!

  Beantwoorden
  • 17 mei 2018 om 09:38
   Permalink

   Dat zeg ik ook, als we niet meedoen. Als ik eenmaal begin, volg ik het tot heit eind. Tenzij Marokko voortijdig uitgeschakeld wordt, natuurlijk…. 😉

   Beantwoorden
 • 17 mei 2018 om 19:36
  Permalink

  Fijn om dit te lezen. Ik herinner me die match van België ook nog goed. ‘Waar is Pfaff?’ Pfaaf is naar de Costa Brava’. Haha! Supporter maar voor ons Belgen. We hebben een mega elftal en kunnen alle steun gebruiken :-).

  Beantwoorden
  • 18 mei 2018 om 08:02
   Permalink

   ‘Ik heb getwijfeld over België’… Het Goede Doel zong het al. Ik zal zeker ook België supporten! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar