Luke Skywalker

‘Met wie heb je afgesproken?’ vroeg zijn zoon. ‘Met Luc’, antwoordde José. ‘O, met Luke Skywalker!’ zei zijn zoon. ‘Luke Skywalker? Hoe kom je daarbij?’ vroeg José. ‘Dat is de enige ‘Luke’ die ik ken’, antwoordde zijn zoon.

Luke Skywalker, ik ben wel voor ergere dingen uitgemaakt. Ik vind het een mooi verhaal, een voorbeeld van totaal anders kinderen kunnen denken. Dat vrije, die fantasie, héérlijk! Soms komen ze tot verrassende, originele conclusies. Zij het in dit geval een onjuiste, helaas.

Het was een tijd geleden dat José en ik elkaar gesproken hadden. José is een oud-collega, waar ik regelmatig contact mee heb. We zijn het stadium van oud-collega’s voorbij, we zijn vrienden geworden. Vrienden die elkaar niet om de haverklap zien, maar als je echte vrienden bent, hoeft dat ook niet. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Zowel als het gaat over hoe vaak je elkaar ziet, als over het aantal goede vrienden dat je hebt.

José vertelde het verhaal van een goede vriend uit Portugal, waar José vandaan komt. Ze kennen elkaar al vanuit hun vroege jeugd, door omstandigheden is het een paar keer voorgekomen dat ze elkaar voor langere tijd uit het oog verloren. Zodra het contact weer hersteld was, was het als vanouds. Alsof ze elkaar gisteren voor het laatst gezien hadden. Ware vriendschap kent geen tijd.

Zo is het ook voor ons. Anderhalf jaar geleden was het, dat we elkaar voor het laatst gezien hadden. Dan heb je aardig wat te bespreken! Zoals mijn carrièreswitch, José had ook het nodige meegemaakt. Tijdens een vakantie verdraaide hij zijn knie, daar was hij maanden zoet mee. Na een week vroeg hij of hij vanuit huis mocht werken, als je alleen maar stil op de bank kunt liggen, kun je net zo goed wat om handen hebben.

Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf, dat databases ontwikkelt. Voor mij een ingewikkelde materie, die mijn verstand te boven gaat. Ik hou het bij pen en papier. Ouderwets? Welnee, traditioneel!

Het is wonderlijk, hoe vertrouwd het voelde, ondanks de verstreken tijd. Fijn ook om met een gelijkgestemde te spreken, al is dat niet het allerbelangrijkste. Of je het met elkaar eens bent of niet, het gaat erom dat je een raakvlak hebt. Het gaat er vooral om dat je elkaar respecteert. Zoals José en zijn (tweede) vrouw, zij is katholiek, hij niet gelovig. Het is voor beiden een non-issue, omdat ze elkaars ideeën respecteren en elkaar daarin de ruimte geven.

De tijd vloog voorbij, voor we het wisten was het laat. We namen hartelijk afscheid, we spraken af de volgende keer onze vrouwen (en zijn zoon) mee te nemen. Dan ken je elkaar al jaren, maar elkaars gezin heb je nog nooit ontmoet. Daar gaan we wat aan doen!

Ik hoop dat zijn zoon er naar uit zal kijken om Luke Skywalker te ontmoeten.

34 gedachten over “Luke Skywalker

 • 31 maart 2018 om 07:26
  Permalink

  Heerlijk zo’n ontmoeting waarbij de conversatie als het ware vanzelf gaat. Dat zijn de fijnste gesprekken vind ik altijd.

  Beantwoorden
 • 31 maart 2018 om 09:07
  Permalink

  Een leuk gesprek doet de tijd even stilstaan, heerlijk

  Beantwoorden
  • 31 maart 2018 om 13:55
   Permalink

   Dank je wel. Goede vriendschap moet je koesteren en ach ja, de dingen die kinderen zeggen zijn soms eerlijk en recht voor zijn raap!

   Beantwoorden
 • 31 maart 2018 om 13:55
  Permalink

  Mooi geschreven en fijn om te lezen. Het aantal contactmomenten tussen vrienden doet er niet toe, dat is ook mijn ervaring.

  Beantwoorden
 • 31 maart 2018 om 15:08
  Permalink

  Erg leuk geschreven. Echte vriendschap moet wel onderhouden worden, maar echt niet dagelijks of wekelijks. Soms kunnen er gaten van jaren in vallen en het moment dat je elkaar weer ziet en spreekt, ga je verder waar je ooit gebleven was. Super!

  Beantwoorden
 • 1 april 2018 om 09:17
  Permalink

  Zulke vriendschappen vind ik het fijnste. Ik ben graag op mezelf dus spreek mijn vrienden sowieso niet dagelijks en meeste zelfs alleen maandelijks. De opmerking van zijn zoontje zou trouwens zo uit de mond van die van mij gekomen zijn haha.

  Beantwoorden
  • 1 april 2018 om 09:59
   Permalink

   Als het echte vrienden zijn, maakt het niet uit. Als je elkaar ziet en spreekt, is het alsof de vorige keer gisteren was… Leuk, dat jouw zoontje dat ook zou kunnen zeggen. Heerlijk, hoe kinderen denken! 🙂

   Beantwoorden
 • 1 april 2018 om 14:19
  Permalink

  Mooi. Echte vriendschap gaat ook niet om elkaar regelmatig zien. Soms kan er met vrienden wel echt maanden, soms jaren overheen gaan. Maar als je elkaar dan weer ziet is het helemaal goed. En weer een andere vriendin zie ik bijna iedere week. Zo kan het bij iedereen anders zijn. Maar altijd is het wel goed zoals het is. Zo ervaar ik dat tenminste.

  Beantwoorden
 • 1 april 2018 om 22:08
  Permalink

  Wat een leuk begin stukje 😊 maar zo’n vriendschap moet je koesteren. Het maakt inderdaad niet uit dat je elkaar niet veel ziet, zolang je er maar bent voor elkaar. 😊

  Beantwoorden
 • 2 april 2018 om 08:54
  Permalink

  Dit zijn eigenlijk de meest waardevolle vriendschappen. Ik heb ook een vriendin die ik het ene jaar 5 keer zie, dan weer elke maand, maar iedere keer is het ontzettend gezellig en totaal niet ongemakkelijk als we elkaar een tijdje niet hebben gezien.

  Beantwoorden
 • 2 april 2018 om 15:18
  Permalink

  Wat een leuk verhaal. En ook helemaal waar! Een raakvlak hebben is het belangerijkste 😀

  Beantwoorden
 • 16 april 2018 om 17:29
  Permalink

  Zulke vriendschappen zijn echt fantastisch!! Koesteren!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar