Lichtjesroute

Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay

Eens per jaar heb je de lichtjesroute in Eindhoven, rond Bevrijdingsdag, rond de tijd ook dat Glow losbarst. Ik kan me de eerste keer dat ik de lichtjesroute reed goed herinneren, ik had zoiets nog nooit gezien. Allemaal lichtjes, nog in het kerstthema ook, het is en blijft een wonderlijk gezicht.

Als Sinterklaas met roetveegpieten en alweer terug is in Spanje, zie je meer en meer lichtjes verschijnen. Sommige mensen maken er veel werk van en hangen de voor- en/of zijgevel van hun huis vol met lichtjes, ter ere van Kerstmis. Soms in een duidelijk patroon, een kerstboom bijvoorbeeld, soms min of meer willekeurig, als een tros lichtjes over de takken van bomen gedrapeerd. Het is een prachtig gezicht, een zee van licht, waarbij de een in bewondering toekijkt, de ander in verwondering. Een zee van licht, die in die het duister verdrijft, al is het maar voor even.

Waarom maakt de een er zo’n werk van, met een torenhoge elektriciteitsrekening als gevolg, waar een ander het liefst er helemaal niets aan doet? Voor sommigen is het een traditie, die ze met hun familie delen, en die ze voortzetten als hun vader of moeder, broer of zus er niet meer zijn, als eerbetoon. Een ander versiert zijn huis niet, haalt zelfs geen boom in huis, omdat hij of zij dat niet heeft meegekregen, of er juist een hekel aan gekregen heeft. Kerstmis heeft voor iedereen een andere betekenis, of het nu een religieus feest is, of een familiefeest.

Hoe kijken onze medelanders ernaar, die vanuit verre oorden naar ons land toegekomen zijn? Zo’n zee van licht, verdrijft dat bij hun de duisternis uit hun hoofd, de duisternis van de reden waarom ze hier naartoe gekomen zijn, of van de familie en vrienden die ze daar achter gelaten hebben? Wat vinden zij van tradities als Sinterklaas, Zwarte Piet en vuurwerk met Nieuwjaar? Ons land lijkt te veranderen in een oorlogsgebied, als je kijkt naar het geknal. Het kan leiden tot nieuwe inzichten, als je wat je als vanzelfsprekend ervaart beziet door de ogen van een ‘buitenstaander’.

In landen die wel Kerstmis kennen, zijn veel verschillende tradities, licht in de vorm van (vreugde)vuren is een terugkerend thema. De dagen rond kerst zijn vaak donker en guur. Dan is het fijn als je een lichtjesroute kunt volgen, hoe die er uit moge zien. Het licht, dat wordt door iedereen omarmd en verwelkomd.

Fijne feestdagen allemaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.