Klavertje vier

Fotograaf: Gineke de Laat

Het is een symbool van geluk, het klavertje vier. Een uiterst zeldzaam natuurverschijnsel, de meeste klavertjes hebben maar drie bladeren. Waarom geen twee, of meer? Geen idee, moeder natuur heeft het zo bepaald. Eens in de zoveel tijd beslist ze anders, voor een enkel klavertje. Anders zijn is normaal gesproken reden is om buitengesloten te worden, het klavertje vier wordt juist omarmd.

Al vanaf de middeleeuwen wordt het klavertje vier gezien als een geluksbrenger, enerzijds vanwege de zeldzaamheid, anderzijds door de vorm, die doet denken aan een kruis. Zelf geloof ik niet zo in gelukssymbolen. Een klavertje vier veranderd niet ineens je leven, als je er een bij je draagt, moet je nog steeds links en rechts kijken voor je oversteekt. Konijnenpootjes brengen evenmin geluk, behalve voor het konijntje, als ze er nog aan zitten tenminste.

Ondanks mijn gebrek aan geloof worden mijn ogen als vanzelf naar beneden getrokken, als ik ergens klavertjes zie. Sowieso zijn het vrolijk ogende plantjes, wuivend in de wind. Zo ook op een bewolkte zaterdagochtend. Het was grauw weer, het waaide een beetje maar de temperatuur was aangenaam. Zoals zo vaak gingen mijn lief en ik aan de wandel, toen we bij een t-splitsing kwamen. Daar zag ik er een. En nog een! Voor ik het in de gaten had, had ik de eerste geplukt. Trots liet ik het plantje aan mijn lief zien. ‘O, wat bijzonder. Dat brengt geluk!’ zei ze. Zorgvuldig hield ik het klavertje in mijn hand, geklemd tussen wijsvinger en duim. Angstvallig hield ik het vast, bang om het geluk door mijn vingers te laten glippen. Bang om het geluk kwijt te raken, ergens onder weg.

Op een gegeven moment durfde ik het klavertje in mijn jaszak te stoppen. Eenmaal thuis haalde ik hem weer uit mijn zak, aandachtig bekeek ik mijn geluksbrenger. Een beetje verfomfaaid, een enkel blaadje dubbelgevouwen, zo te zien zat er nog genoeg geluk in. Missie geslaagd! Nu hoefde ik alleen nog maar af te wachten, tot het geluk zich aan zou dienen.

Volgens een legende stelt elk deelblad iets voor: het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde geluk. Geluk heb ik zeker: leuk werk, en leuke collega’s. De geweldige, lieve, mooie schat die ik mijn vrouw mag noemen bewijst dat ik als het om liefde wel goed zit. Hoop en vertrouwen zijn rotsvast in mij verankerd.

Het klavertje vier moet wel van goeden huize komen om dat te overtreffen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.