Hij zei ‘meneer’ tegen mij

Je bent zo jong als je je voelt. Ja, ja, mooie woorden. Iedere keer als ik buk om iets op te rapen en er zo’n oudemannenzucht aan mijn lippen ontglipt, zegt mijn lichaam toch iets anders. ‘Houd een ander voor de gek’!

Je weet dat je niet meer de jongste bent, als je het toenemend aantal kaarsen op je verjaardagstaart ziet. Je weet dat je niet meer de jongste bent, als je op een feestje komt en de muziek als ‘herrie’ bestempelt. Je weet dat je niet meer de jongste bent, als je je de allereerste aflevering van GTST nog kunt herinneren. Of als je weet wat Medisch Centrum West is, of wie J.R. neerschoot.

Ik heb het maar eens ‘wetenschappelijk’ aangepakt. Een zoektocht op Google leert dat naast die oudemannenzuchten genieten van kruiswoordraadsels, haar verliezen, namen vergeten, een paar van de fysieke en gedragsveranderingen zijn die erop wijzen dat je oud wordt. Of bent.

Andere voorbeelden zijn het gebruik van uitdrukkingen als ‘toen ik zo jong was als jij’ of ‘in mijn tijd’. Of standaard een zin beginnen met ‘vroeger’ of ‘ik kan me herinneren’. Het vergeten van namen, verliezen van je bril, het niet begrijpen van jongeren en de nieuwe technologie en de behoefte aan een middagdutje zijn ook signalen. Of je vindt dat dat agenten, het meisje achter de kassa bij de supermarkt en dokter er jong uitzien. Of te lang haar hebben.

Nee, je weet dat je oud aan het worden bent als je je favoriete muziek in de lift hoort, of terwijl in de wacht staat als je aan het bellen bent.

Dat de tijd ook mij in zijn grip heeft, wist ik al. Al vóór mijn dertigste was mijn haar begonnen aan een tactische terugtocht, lijf en leden hebben last van een toenemende stramheid. En ja, ik begin ook al wat rimpels te krijgen, volgens mij. Lachrimpels, dat dan weer wel.

Ik zou het kunnen ontkennen. Ik heb nog geen bril nodig, kan nog steeds zelfstandig lopen én autorijden. Sommige ‘moderne’ muziek die je op de radio hoort vind ik best leuk. Maar is radio nog wel modern? Namen onthoudt ik prima, middagdutjes doe ik niet en ik hoef niet aan de zuurstof na een partijtje badminton. Je zou zeggen, het valt best mee.

Ouder worden, je doet er niets aan. Het verstrijken van de tijd gaat alsmaar door, zonder mededogen. Is dat erg? Welnee. Het hoort erbij. Het is wel een enorme wake-up call als je over straat loopt en er een jongen van een jaar of tien langs fietst die ‘meneer’ tegen je zegt. Dan is er geen ontkomen meer aan, ontkennen heeft geen zin. Ik ben een oude lul. Tja.

 

10 gedachten over “Hij zei ‘meneer’ tegen mij

 • 9 april 2018 om 08:53
  Permalink

  De eerste keer dat ik met Mevrouw en dan mijn achternaam omgeroepen erg in het ziekenhuis in de wachtkamer, dacht ike echt, nu word ik oud. En op het moment dat vriendjes van je kind zeggen, mama van… dat zijn de momenten die toch ook wel weer heel mooi zijn.

  Beantwoorden
 • 9 april 2018 om 09:50
  Permalink

  Leuk stukje. Ik herken het wel. Ik ben dan nog jong(bijna 23), maar toen ik als 17 jarig meisje achter de kassa zat in de Albert Heijn en een meisje noemde mij ‘mevrouw’ dan was dat wel even slikken haha. Ik voel me overigens nog steeds jong. Dat maakt het lastiger om te accepteren dat ik over 2 weken 23 mag worden.

  Beantwoorden
 • 9 april 2018 om 10:04
  Permalink

  Tja cliche, maar het hoort erbij. Er werd al mevrouw tegen me gezegd toen ik begin 20 was en daar schrok ik toch ook behoorlijk van hoor. Het gaat erom hoe oud je jezelf voelt toch?

  Beantwoorden
 • 9 april 2018 om 12:29
  Permalink

  Haha, ik heb hier een beetje om moeten lachen. Ik wordt echt vaak mevrouw genoemd en oud ben ik volgens mij nog niet niet echt. Ik blij ieder geval de komende paar jaar volhouden dat ik 25 ben al voel ik me soms 120!

  Beantwoorden
  • 9 april 2018 om 12:32
   Permalink

   IK ben al echt oud, hoor. Ik zie Abraham al in de achteruitkijkspiegel. Hij is vlakbij, maar toch…

   Beantwoorden
 • 9 april 2018 om 14:21
  Permalink

  Het moment in de trein dat er een jongen aanbood voor me op te staan…heel confronterend. Zien ze dan niet dat ik van binnen 30 ben ( hooguit )
  Heel leuk geschreven!

  Beantwoorden
  • 10 april 2018 om 07:15
   Permalink

   Tja, mijn ‘gevoelsleeftijd’ ligt ook een stuk jonger… dank je!

   Beantwoorden
 • 9 april 2018 om 16:11
  Permalink

  Volgens mij ben ik een klein beetje jonger, maar die klachten herken ik ook al haha 🙂

  Beantwoorden
 • 12 april 2018 om 07:03
  Permalink

  Ik vind het nog steeds gek als mensen mij mevrouw noemen. Zo voel ik mezelf absoluut niet, ik snap wel dat hij dit zei haha.

  Beantwoorden
 • 12 april 2018 om 17:54
  Permalink

  Ja als ik werk als klein kindjes zelf ander mensen mevrouw zeggen vind in het zo raar maar ik zie mezelf nog niet zo oud ben maar 21

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.