Het natuurlijke evenwicht

 

2017 is een topjaar voor eikels. Het stond in De Telegraaf, daar hebben ze verstand van eikels. Blijkbaar.

Ondanks het feit dat de omstandigheden niet perfect waren, produceren eikenbomen extra veel eikels dit jaar. Volgens experts zou dit jaar een zogenoemd ‘mastjaar’ kunnen worden. Voor degenen die geen expert zijn, zoals ik: een mastjaar is een jaar dat eiken 600 tot 1.200 kilo eikels per hectare laten vallen. Ofwel zo’n 50 kilo eikels per boom van 120 jaar oud.

Een mastjaar. Het klinkt meer als iets wat met scheepsbouw te maken heeft. Dat er een half bos moet sneuvelen om masten te maken voor zeilboten. Het Mastbos, het bekende bos ten zuiden van Breda, heet niet zo vanwege de overvloedige eikels die het produceerde.

Wie profiteert er van die eikel-bonanza? Niet de fietser of voetganger, die welhaast struikelt over de hoeveelheid eikels op straat. Niet de automobilist, die ze elke ochtend tussen zijn ruitenwisser uit mag schrapen. Niet de gemeentelijke plantsoenendiensten, die ze op mogen ruimen.

Wie wel profiteren, zijn eekhoorns en wilde zwijnen. Die lusten er wel pap van, van die eikels. Dat is goed nieuws voor een ander dier, dat lang is weggeweest maar steeds vaker te zien is in ons land. In de 19e eeuw verdween de wolf uit Nederland, nu lijkt de wolf weer op de weg terug. Volgens vereniging ‘Wolven in Nederland’ is het een kwestie van tijd voordat de wolf op natuurlijke wijze terugkeert. Natuurmonumenten vindt dat een goede zaak, omdat momenteel een toproofdier ontbreekt. Dan zijn ze zeker nooit een jager tegengekomen.

Wolven in Nederland, zitten we daar wel op te wachten? Het lijkt geen prettige gedachte, dat een natuur- of wandelliefhebber opeens oog in oog komt te staan met een wolf en moet rennen voor zijn of haar leven.

Volgens Natuurmonumenten zal het zo’n vaart niet lopen. Wolven zijn schuwe dieren en zullen mensen uit de weg gaan. Eeuwen van meedogenloze bestrijding heeft de wolf nóg schuwer gemaakt. Bovendien is de mens geen natuurlijke prooi van de wolf. Hopelijk weten de wolven dat zelf óók! Ik vind het mooi om wolven in het wild te zien. Op tv, in een of andere natuurdocumentaire, ergens in Alaska of zo.

Schapenhouders en veetelers hoeven zich geen zorgen te maken, volgens Natuurmonumenten. Honden worden gezien als soortgenoten door de wolf. De natuurlijke prooi van wolven zijn reeën, edelherten en wilde zwijnen. Minder dan 1% van het dieet van de wolf bestaat uit ‘gehouden dieren’, zo is op de website van Natuurmonumenten te lezen. Al zullen schapenhouders en veetelers wel maatregelen moeten nemen, zoals het plaatsen van een goed geplaatst en voldoende hoog schapenraster dat onder stroom staat, eventueel aangevuld met een waakhond.

Oude tijden herleven, de terugkeer van de grote, boze wolf lijkt niet tegen te houden. Goed nieuws voor wie houdt van een gezonde natuur, slecht nieuws voor reeën, edelherten en wilde zwijnen. Maar vanwege de overvloed aan eikels zal de wilde zwijnenstand wel flink stijgen.

Het zal zijn tijd nodig hebben, alvorens natuur en mens weer een evenwicht gevonden hebben. Zolang natuurliefhebbers, wandelaars en schapenhouders en veetelers maar alvast op de hoogte zijn.

Vallende eikels en de terugkeer van de wolf, het is me wat. Heeft iemand Roodkapje al gewaarschuwd?

4 gedachten over “Het natuurlijke evenwicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar