Genieten

Het zijn de donkere dagen voor de kerst. Sinterklaas is weer terug naar Spanje, zonder mij helaas. De dagen worden steeds korter, het weer kouder. Juist nu wordt her en der steeds meer licht ontstoken. De een heeft eind november de kerstversieringen al van zolder gehaald en uitgestald, de ander begint daar pas aan als de Sint zijn hielen gelicht heeft. Als je over straat loopt, zie je in menig huis de kerstboom en/of andere ornamenten de boel sfeervol verlichten. Zeker als het donker is!

Ook bij mij thuis is het huis al in kerstsfeer, op bescheiden wijze. Geen boom, wel een paar ornamenten en wat kerstlichtjes. Wel de sfeer, zonder overdaad.

Winkelstraten (voor)tuinen worden door lichtjes opgefleurd, het geeft een mooie sfeer. Je komt vanzelf in de kerstsfeer, of je wil of niet. Op tv zie je de komende weken vooral kerstfilms, vaak films die elk jaar terugkomen. Dat is ook een traditie, zullen we maar denken. Op sommige radiozenders is het een en al kerst(muziek).

Wat kerst voor iemand betekent, verschilt nogal. Voor sommige is het nog altijd verbonden met de geboorte van Jezus. In heidense tijden was het de tijd van het midwinterfeest, waarbij gevierd werd dat het langer licht bleef en de lente in aantocht was.

Voor anderen is het gewoon een traditie, een tijd om samen te zijn met familie en/of vrienden, of alleen met het eigen gezin, en samen te eten. Vooral veel eten!

Ik herinner me kerstmissen van vroeger, mijn moeder was al weken van te voren bezig om het menu samen te stellen, de boodschappen te halen en op de dag zelf was ze meer in de keuken dan wat anders. De tafel was prachtig gedekt, het zilver gepoetst en het speciale servies uit de kast gehaald. Dat servies mocht natuurlijk na afloop niet in de vaatwasser, wat ouderwets afwassen betekende. Je moet er wat voor over hebben!

Het ideaal van een witte kerst heb ik maar zelden mee mogen maken. In mijn beleving sneeuwde het in januari of februari, ná de kerst dus. Als het al sneeuwde. Menige kerst keken we vanuit het raam naar een grijze, druilerige wereld. Dan moet je zelf voor warmte zorgen!

Het blijft een mooie tijd, zo in de aanloop naar kerst en in het verlengde daarvan, oud en nieuw. Een moment om even stil te staan bij het afgelopen jaar, een jaar dat voor mij in het teken stond van schrijven. En van mijn debuut in de MooiKrant! Zo heeft ieder zijn herinneringen.

Het is een prachtige tijd, een tijd van genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar