Spring naar toolbar

Foute opmerking

Het is een gênant moment. Een compleet foute opmerking, bijna #MeToo waardig. Het is eruit voor ik er erg in had. De dame tegen wie ik het zeg, doet gelukkig alsof haar neus bloedt. Het lijkt alsof ik er mee wegkom!

Het gekke is, ik ben helemaal niet zo van ‘grab ‘m by the pussy’. Integendeel! Ik heb groot respect voor vrouwen, al voor dat het mode werd.

Ik ben ook weer niet vies van dubbelzinnige opmerkingen, a dirty mind is tenslotte a joy forever. Al geldt hetzelfde als voor alcohol: met mate.

Nietsvermoedend loop ik de Blokker binnen, op zoek naar kersverlichting die in de aanbieding is. Twee schappen met een identieke omschrijving, de ene leeg, de andere niet. Ik kijk om me heen, op zoek naar een personeelslid dat me uit de brand kan helpen. Welke is de goede?

Niemand te zien, natuurlijk. Achter de kassa staat een leuke jongedame, niet dat ik daar op let. Ahem. Enfin, dan maar naar de kassa. Ik neem twee dozen kerstverlichting mee, in de hoop dat dit de goede zijn. Ondanks de duidelijke instructies die ik van thuis heb meegekregen, heerst er nog enige twijfel. Vooral gevoed door het gegeven dat ik niet nóg eens naar de Blokker wil.

Er staan twee wachtenden voor me. Ik bereid me mentaal voor op een lange wachttijd, als ik in een winkel in de rij ga staan, is het steevast de verkeerde. Als het gaat om de rij die het snelst gaat, moet je niet in de rij gaan staan waar ik sta.

Voor ik het weet, is de dame die vooraan staat al klaar, de spullen in haar tas gepakt. De dame achter haar zegt quasi-verontschuldigend: ‘Ik hoor bij haar!’ Alsof ik dat erg zou vinden. Ik schuif naar voren en vraag wat het verschil is tussen de twee producten met dezelfde omschrijving, waarvan het ene schap dus leeg is. ‘Ik weet niet’, zegt de kassajuffrouw, ‘Misschien dat de ene met kleurtjes is? Deze zijn wit’. Opgelucht haal ik adem, ik heb de goede lichtjes uitgekozen.

Nu komt het. Mijn moment van schaamte. Ik had het hierbij kunnen laten. Ik had kunnen zeggen: ‘Dank je wel’, daarna afrekenen en wegwezen. Maar nee, wat bedenkt mijn Neanderthalerbrein? Welke briljante opmerking komt er over mijn lippen? ‘Ik zal hem even te voorschijn halen’, doelend op mijn bankpasje.

Ik hoor het mezelf zeggen, realiseer me meteen hoe fout het is. Enigszins bevreesd kijk ik naar de kassajuffrouw, die doet alsof ze niets gehoord heeft. Geen loeiende sirenes, geen politie die me meteen in de boeien sluit. Geen #MeToo schandaal.

Voortaan zal ik twee keer nadenken, voordat ik mijn mond open doe. Voorkomen is beter dan een foute opmerking!

11 gedachten over “Foute opmerking

 • 22 december 2018 om 14:49
  Permalink

  Hilarisch! Als vrouw en in tijden van #metoo heb ik hier geen problemen mee hoor… ik vind het juist grappig…maar dat is misschien omdat ik zelf ook soms in die situaties kom.

  Beantwoorden
 • 23 december 2018 om 12:33
  Permalink

  Hihi, dit is zó herkenbaar. #Metoo is een noodzakelijke maatschappelijke discussie waar ik volledig achter sta maar waar we niet in door moeten slaan. Dit soort foute opmerkingen moeten we niet te serieus gaan nemen. Het leven moet wel een beetje kleurrijk blijven.

  Beantwoorden
 • 24 december 2018 om 10:28
  Permalink

  Ik vind het wel lollig, en zou er op zich niets van gedacht hebben : )
  In die zin geeft het ook wel iets aan over de Metoo discussie…

  Beantwoorden
 • 24 december 2018 om 12:26
  Permalink

  Oh echt? Ik zou daar echt helemaal niets van hebben aangetrokken als kassajuffrouw zijnde. Wat ik bedoel is dat ik hier niets fouts in ‘lees’ of ‘hoor’. Of ben ik dan een tikkeltje naïef? Nu je het zo uitlegt ga ik doordenken en ja, dan kom je er wel. Ach. Als we allemaal gewoon blijven doen is er niets aan de hand. De foute opmerkingen komen ook vaak gecombineerd met de ‘foute’ blik.

  Beantwoorden
 • 13 januari 2019 om 18:03
  Permalink

  Ik denk dat ik een stukje mis in het verhaal, want van “Het zijn witte lampjes” naar “Ik zal hem even tevoorschijn halen” is een nogal rare overgang en slaat nergens op en zie ik al helemaal niet als een #metoo. Maar ook als daarvoor iets gezegd is als “Wilt u pinnen” dan nog zou ik niet meteen aan metoo taferelen denken. Dat is meer jouw hoofd wat dat er van maakt denk ik haha. Mensen denken nu ook wel erg snel aan #metoo ineens hoor. Stom geneuzel vind ik het.

  Beantwoorden
 • 14 januari 2019 om 17:59
  Permalink

  Haha ik had er ook wel om gelachen! Tenslotte moeten we t leven n beetje leuk maken toch!

  Beantwoorden
 • 15 januari 2019 om 20:20
  Permalink

  Hahaha gelukkig valt het nog een beetje mee. Ik weet niet wat ik als kassajuffrouw gedaan zou hebben en of ik de opmerking überhaupt zo had opgevat. Oh en gelukkig heb je de juiste lichtjes.. 🙂

  Beantwoorden
 • 6 februari 2019 om 20:12
  Permalink

  ik moest er eigenlijk een beetje om lachen. maar niet zo erg om je voor te schamen hoor. ik zeg ook soms van die dingen, waar van ik denk oh nee.. heb ik dat nu echt gezegd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.