De Son Promotion Tour

 

Toen mijn vrouw nog niet mijn vrouw was, maar een leuke, interessante dame die ik graag beter wilde leren kennen, maakte ik ook voor het eerst kennis met Son en Breugel. 

De eerste keer dat we elkaar ontmoetten was bij het Oud-Meer, de volgende ontmoeting was in mijn toenmalige woonplaats Breda, de Parel van het Zuiden zoals Bredanaars hun stad graag omschrijven. Een parel is Breda zeker, al zijn er veel meer plaatsen in Brabant (en Limburg) die dat etiket verdienen.

De keer daarop was Son weer aan de beurt, en liet mijn liefje zoals ik haar inmiddels al kon noemen mij Son en Breugel zien. Ze omschreef het als de Son Promotion Tour, omdat ze mij er graag van wilde overtuigen om naar Son te verhuizen. Daar was overigens niet veel voor nodig, het was voor mij makkelijker te verhuizen en naar mijn werk te reizen als voor mijn vrouw, die een praktijk aan huis heeft.

Wat viel mij op bij deze Son Promotion Tour? Hoe charmant een kleine plaats kan zijn! Ik kende Son alleen maar van de woonboulevard, daar kwam je vroeger altijd langs als je van Eindhoven naar Breda reed, of andersom. In mijn jeugd heb ik een aantal jaar in Eindhoven gewoond, maar mijn grootouders woonden in Breda. We reden regelmatig heen en weer, maar ook in later jaren ging ik zo af en toe naar Eindhoven, toen we in Breda woonden.

Pas toen ik een rondleiding kreeg, zag ik hoe mooi Son eigenlijk is. Ook voor mijn lieve gids, die zelf ook plekjes ontdekte waar ze nog niet eerder was geweest. Het centrum is niet echt bijzonder, al vind ik de toren een mooi gebouw en ook het park achter de toren is prachtig.

Son is zo mooi groen…. Vooral het stuk van de Gentiaan naar het centrum toen, aan weerszijden van de Europalaan. Als je daar loopt of fietst waan je je toch midden in het bos? Je zult er maar wonen, omringt door bomen, heerlijk rustig. Alsof je inderdaad midden in het bos woont, maar met de bewoonde wereld binnen handbereik.

Son is geen grote plaats, maar heeft alles wat men nodig heeft. Zelfs een prachtig sportcomplex, de Landing, waar ik mijn favoriete sport (badminton) uit kan blijven oefenen. En niet alleen het dorp zelf is groen, maar ook de omgeving. De Dommel, de Sonse Bergen, het bos langs de A50. Als natuurliefhebber zoals ik is er genoeg te kiezen en genieten.

Ook de architectuur is afwisselend, soms mooi, soms niet. Dat is afhankelijk van smaak. De ene straat lijkt wel een en al baksteen, van straat en stoep tot de dakgoot, met af en toe wat verdwaald groen tussendoor. In de andere straat is bijna andersom, en liggen huizen prachtig verscholen tussen het groen en kon je ze bij wijze van spreken nauwelijks ontdekken…

Toen ik al even in Son en Breugel woonde heb ik ook deel mogen nemen met de officiële tour van de gemeente, de Nieuwkomersfietstocht. Die was ook prachtig, ook voor mijn vrouw die toch echt een geboren en getogen Son en Breugelse is. Het is fijn en bijzonder zo door de gemeente welkom geheten te worden, dat had ik niet eerder meegemaakt.

Ik hoop dat de gemeente het me niet kwalijk neemt, maar ik geef toch de voorkeur aan de Son Promotion Tour van mijn lief. Zonder haar had ik immers niet in Son en Breugel gewoond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar