De goudsloot

Foto: Adrie Neervoort

Ik woon in De Gentiaan, een mooie, rustige wijk in ons mooie, rustige Son en Breugel. In die wijk loopt een sloot, vlak bij ons huis. Een leuk slootje, een slootje dat betere tijden gekend heeft. Die betere tijden liggen in een ver verleden, naar verluid heeft er dertig (30!) jaar lang geen onderhoud plaatsgevonden. Een verwaarloosde sloot, met bruggen die op instorten stonden, en daarom maar weggehaald zijn. Waar het water verdween onder de koperen ploert, onder achterlating van een dikke laag slib. En blikjes, fietsen en zelfs een koelkast, die hier een laatste rustplaats vonden.

Deze situatie gaat veranderen. Er vindt een inhaalslag plaats, een inhaalslag van bijna één miljoen euro (999.000 euro, om precies te zijn). Dat is veel geld, maar daar krijgen wij inwoners van De Gentiaan dan ook wat voor. De sloot zal worden gebruikt voor de afwatering van de omgeving en voor de opvang van stortbuien. Geen gek idee, met de opwarming van de aarde, waardoor het weer rare dingen kan gaan doen. Ook is het de bedoeling dat de sloot meer op gaat vallen, nu is hij vanaf de weg niet te zien. Een zwaarwegend argument, automobilisten hebben wel wat beters te doen dan op het verkeer letten.

Het is de bedoeling dat de sloot een recreatieve functie krijgt, zo komt er een wandelpad. Ik maar denken dat de bestaande stoep die evenwijdig aan de sloot loopt daar al voor zorgt. Het wandelpad zal langs de gehele zuidkant van de sloot te bewandelen zijn, nu houdt het op bij de Elbelaan. Het zal ongetwijfeld een mooi wandelpad worden, dat lijkt me een vooruitgang. Evenals de opknapbeurt van de twee speeltuintjes. Voor de oudere kinderen zullen er boomstammen komen om op te klauteren en stapstenen om de sloot over te steken, als alternatief voor de nieuwe bruggen.

Mijn eerste reactie, en wellicht ook die van u, was dat een miljoen euro wel erg veel geld is. Voor dat geld zou je een nieuwe Sonse Haven verwachten, midden in onze mooie wijk. Een wandelboulevard à la Paris, met ouderwetse, gietijzeren lantaarns en dito bankjes.  Wat we krijgen klinkt ook mooi, het klinkt niet alsof het een miljoen zou moeten kosten. Ze kunnen de naam beter aanpassen naar de Goudsloot.

Wat zou u doen met een miljoen, vroeg ik een tijdje geleden. Dat je voor dat bedrag een hele sloot op zou kunnen knappen, dáár had ik nou nooit aan gedacht.

Eén gedachte over “De goudsloot

 • 25 december 2019 om 12:03
  Permalink

  Een deel van mijn jeugd woonde ik in woonwijk de Gentiaan. Vandaar uit vertrok ik de wijde wereld in. Maar mijn kindertijd tot mijn zeventiende levensjaar woonde ik in Son Ik herinner mij vooral de stinksloot van de nabijgelegen destructor. Maar ook mooi ontdekkingstochten in het bos aan de andere kant van de toegangsweg.

  Een verhaal staat mij goed bij. Een landweg drie dorpen achter Breugel werd verhard. En een natuurlijke bron op de heide richting Best droogde op.

  Waterberging wordt met de steeds meer aanhoudende droogte nog belangrijker.

  Nu dure maatregelen moeten uitvoeren is voor mij vooral een teken van jarenlange verwaarlozing. En daar zou meer en meer bij stil gestaan moeten worden.

  De oude boeren wisten dit wel. Maar daar zullen heel misschien nog een paar kleinkinderen iets over kunnen vertellen?
  De blikjes, fietsen en de koelkast in de sloot vertellen het verhaal van de bewoners in de Gentiaan.

  Maar wat heb ik te vertellen? Meer dan dertig jaar was ik niet meer in de Gentiaan. En meer dan veertig jaar geleden verhuisde ik uit de Gentiaan.

  Nostalgische groet,

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.