De andere wang

Veel van wat er op Gezichtsboek voorbijkomt, is niet of nauwelijks de moeite waard. Het zijn voyeuristische kijkjes in andermans leven. Er zijn ook mooie, aangrijpende dingen. Het verhaal van een jongen van 14 die een andere jongen vermoordde, dat greep me aan. De jongen pleegde zijn daad om aan de bende waar hij toe behoorde te laten zien wat hij waard was. Dat deed hij.

Zijn pech, of beter gezegd zijn geluk, was dat hij gepakt werd. Na afloop van de rechtszaak, nadat de jongen veroordeeld werd, stond de moeder van de vermoorde jongen op en zei: ‘Ik zal je vermoorden!’. De jongen verdween in de gevangenis. Niemand kwam hem opzoeken, hij had geen familie. Zijn vermeende vrienden, die van de bende, kwamen hem ook niet opzoeken. De moeder van de vermoorde jongen wel, als enige. Na een jaar kwam ze hem bezoeken, de jongen was nerveus. Wat zou ze van hem willen? ‘Ik wil alleen praten’, zei ze, en gaf hem geld om sigaretten te kopen. Ze bezocht hem regelmatig, om te proberen de jongen te begrijpen die haar zoon had vermoord. Als hij bijna vrijgelaten wordt, vraagt ze hem: ‘Wat ga je doen als je vrijkomt?’ ‘Ik heb geen idee’, antwoord de jongen, een jonge man inmiddels. Ze regelt een baan voor hem, onderdak had hij evenmin, ook dat bood ze hem aan.

Zogezegd, zo gedaan. De jongeman trekt bij haar in, en bouwt een nieuw leven op. Op een dag, na een maand of zes, komt de moeder naar hem toe. ‘Ik wil je even spreken, kom je mee naar de woonkamer?’ Ze kijkt hem in de ogen en zegt: ‘Kun je je herinneren dat ik in de rechtbank zei dat ik je zou vermoorden?’ ‘Ik zal het nooit vergeten’, zei de jongeman. ‘Dat is precies wat ik gedaan heb’, zei de moeder. Ze wilde niet dat de persoon die haar zoon vermoordde nog op deze aarde zou rondlopen. Door in hem te geloven, door hem een kans te geven zorgde ze ervoor dat de jongeman die voor haar zat niet meer dezelfde was als de moordenaar van haar zoon.

Ze adopteerde hem. Ze keerde hem de andere wang toe, ze deed meer dan hem vergeven. Ze gaf hem een plaats in haar leven, in haar hart. Ze werd de moeder die hij nooit had.

Ik weet niet of ik dat ook zou kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.