Crossmotor

Het was zowaar op het nieuws laatst. De politie in Zuidoost Brabant is de strijd aangegaan met illegale crossers die veel overlast veroorzaken in natuurgebieden. Speciale teams lokken crossers in groene fuiken van netten en touwen om te voorkomen dat de crossers er alsnog vandoor gaan. De KNMV, de vereniging van de motorrijders, is verontrust over deze nieuwe methode die in haar ogen ‘absurd en levensgevaarlijk is’.

Er zitten twee kanten aan deze situatie. Aan de ene kant heb je de natuurliefhebbers, die al wandelend willen genieten van de rust en de schoonheid die onze bossen en andere natuurgebieden te bieden hebben. Aan de andere kant zijn er de crossmotorliefhebbers, die graag in de natuur willen crossen (‘off the road’) en onvoldoende gelegenheid daartoe hebben.

Er is ook de politie die netten en touwen aanbrengt met als risico dat motorcrossers die te laat zien. Er is ook de KNMV die zich zorgen maakt om de veiligheid van haar leden maar voorbij gaat aan het feit dat ze de wet overtreden door in het bos te rijden.

Het is niet altijd even duidelijk waar een wet voor bedoeld is. En niet alle wetsovertredingen zijn even erg. Ook al is het niet duidelijk waarom een bepaalde wet er is, dat wil nog niet zeggen dat deze wet zonder meer overtreden mag worden. Ook al heeft er (ogenschijnlijk) niemand last van. Dat is vaak een argument dat gebruikt wordt om de wetsovertreding te rechtvaardigen. Wellicht is het beter om je af te vragen waarom die wet er is. Als je te hard rijdt, lijkt het misschien dat niemand daar last van heeft. Even afgezien van het fijnstof, het is wel zo dat naarmate je harder rijdt je minder tijd hebt op veranderende verkeerssituaties te reageren. Als motorcrosser denk je wellicht dat het geen kwaad kan in een bos te crossen, maar wat als je een wandelaar tegenkomt? Als je niet genoeg tijd hebt om een politiefuik te ontwijken, lukt het dan wel om een wandelaar te ontwijken die ineens opduikt?

Het heeft er de schijn van dat de politie achteloos omgaat met de veiligheid van de crossers. Al moet gezegd worden dat volgens de politie sommige crossers hun kentekens onleesbaar maken. Het lijkt er ook op de KNMV wel opheft maakt over de politiemethode, maar geen oog lijkt te hebben voor het feit dat haar leden de wet overtreden. Al moet daarvan gezegd worden dat er voor crossers weinig alternatieven schijnen te zijn om hun hobby uit te oefenen.

Het zou mooi zijn als de twee kanten van deze situatie samen komen, en samen werken aan een oplossing. Eén waarbij wandelaars kunnen wandelen zonder beducht te zijn voor crossers met hun lawaai en geen risico lopen omver gereden te worden. Eén waarbij crossers naar hartenlust kunnen crossen zonder beducht te zijn voor politiefuiken of plotseling opduikende wandelaars. En één waar de natuur niet beschadigd en de fauna niet verstoord wordt.

Ongeacht het onderwerp, in elke discussie is het belangrijk respect te tonen voor elkaars stanspunt. Als wandelaars respecteren dat het voor crossers belangrijk is om te kunnen rijden, en als crossers respecteren dat wandelaars in alle rust van de natuur willen genieten, dan zijn we een eind in de goede richting. En als de natuur onbeschadigd blijft , winnen we allemaal!

Als we respect hebben voor elkaars wensen en belangen zou dat zonder meer goed moeten komen. We leven niet naast, maar mét elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar