Cristiano Ronaldo

Sommige mensen roepen een sterke reactie op, je bent fan of juist niet. Ik doel op bekende mensen, al kan een buurman of –vrouw of iemand van het werk of de sportclub ook zo’n reactie oproepen.

Waarom de persoon in kwestie een dergelijke reactie oproept is niet altijd even duidelijk, wel is duidelijk dat er hierbij afgegaan wordt op uiterlijkheden. Hoe deze persoon er uit ziet, wat hij of zij doet of zegt, althans wat we er van te zien krijgen.

Een goed voorbeeld is Cristiano Ronaldo, CR7 zoals hij ook wel bekend staat. Ongetwijfeld een van de beste voetballers ter wereld, ook als u niet van voetbal houdt heeft u wellicht van hem gehoord. Per definitie iemand die sterke reacties oproept, vanwege zijn ogenschijnlijke arrogantie en verwaandheid. Als je hem ziet of hoort, lijkt hij nogal vol van zichzelf. Dat kan ook een teken van een enorm zelfvertrouwen zijn, niet per se van een enorm ego. Het kan samen gaan, zelfvertrouwen en ego.

Je houdt van CR7, of je haat hem. Hij heeft echter ook nog een andere kant. Hij groeide op in Funchal, in het armste deel de hoofdstad van het eiland Madeira. Zijn vader was tuinman en alcoholist, en overleed toen Cristiano Ronaldo negentien jaar was. Zijn moeder, een kokkin, overwoog abortus toen ze in verwachting van hem was en zijn broer is eveneens alcoholist. Ondanks al deze dingen heeft hij een succesvolle carrière opgebouwd.

Zelf drinkt Cristiano Ronaldo geen alcohol. En hij doet veel aan liefdadigheid, vooral voor kinderen. In 2004 bezocht hij Martunis, een acht jaar oude overlevende van de Tsunami. Hij doneerde een schadevergoeding die hij ontving van de Engelse tabloid The Sun aan een liefdadigheidsinstelling op Madeira. Hij doneerde ook een aanzienlijk bedrag aan het ziekenhuis dat zijn moeder genas die aan kanker leed. Hij heeft geen tatoeages, niet omdat hij dat niet leuk vind of zo. Omdat hij bloeddonor is en regelmatig bloed geeft.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hij verdient, nee krijgt veel geld voor het voetballen, en voor allerlei reclamespotjes. Hij heeft ook zijn eigen kledinglijn (CR7 genaamd). Ja, hij is een gek op mode en ziet er graag goed uit. Je kunt van alles van hem vinden, hij is iemand die zichzelf is. Die wellicht erg veel om zichzelf geeft, maar óók om anderen.

Ik ben anders naar hem gaan kijken in elk geval. Dat ligt niet zozeer aan Cristiano Ronaldo, het ligt vooral aan mezelf. Ik keek alleen maar naar wat ik zag. En ik ben nu eenmaal niet zo’n fan van Real Madrid, zijn club, of van het Portugese voetbalelftal. Die winnen te vaak van Nederland…

Ik kan niet zeggen dat ik nu een fan ben, respecteren deed ik hem al vanwege zijn voetballende kwaliteiten. Ik respecteer hem ook als mens.

We zouden onze medemensen niet moeten beoordelen om wat ze zeggen of hoe ze er uit zien, maar om wat ze doen. Ook als er geen camera’s in de buurt zijn. Dan zie je wie ze echt zijn.

Geen woorden maar daden, om in voetbaltermen te blijven.

5 gedachten over “Cristiano Ronaldo

 • 6 april 2018 om 09:34
  Permalink

  Ik houd van mensen die zichzelf durven te zijn en hun eigen weg durven te gaan. Ik kende deze meneer niet, maar voetballen vind ik dan ook tergend saai.

  Beantwoorden
 • 6 april 2018 om 09:52
  Permalink

  Precies! Klopt helemaal wat je schrijft ( voor mij dan) sowieso zouden we minder moeten oordelen en eerst verder kijken dan het eerste plaatje

  Beantwoorden
 • 7 april 2018 om 18:12
  Permalink

  Ook omdat we nooit het totaalplaatje kennen van een bekende persoon zouden we niet mogen oordelen. Je weet immers maar wat je voorgeschoteld krijgt en dan nog is de keuze uit die informatie selectief. Geldt overigens ook voor minder bekende personen.

  Beantwoorden
 • 11 april 2018 om 10:41
  Permalink

  Sja dat heb je al snel met beroemdheden, ze worden beoordeeld op de ‘buitenkant’. Ik weet zelf weinig over Ronaldo maar zo te lezen heeft hij een moeilijke tijd gehad en is het een echte doorzetter.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar