Avondwandeling

Welke gek gaat er ’s avonds naar buiten? Het is donker, zeker ’s winters is het koud. Het waait, als je een beetje pech hebt regent het ook nog. Met zulk onguur weer kun je alleen maar ongure types tegenkomen.

Wie gaat er dan naar buiten? Schrijvers, wanhopig op zoek naar inspiratie? Tot waanzin gedreven door writer’s block?

Het zijn vooral hondenliefhebbers en hun huisdier(en). Die moeten elke dag naar buiten, weer of geen weer. Tot ze het beestje kunnen leren op de pot te gaan.

Voor de lol doe je het niet, lopen langs gesloten gordijnen. Gordijnen die de warmte binnen houden, de kou en de buitenwereld worden buiten gesloten. Je hebt geen idee wat er zich achter die gordijnen afspeelt!

Niet iedereen doet de gordijnen dicht, soms kun je een blik werpen in andermans huis, in andermans wereld. Het is op de een of andere manier onweerstaanbaar, telkens kijk ik nieuwsgierig hoe het er bij deze mensen uitziet. Reikhalzend strek ik mijn nek uit, om zoveel mogelijk te zien. ‘Hmmm, die hebben een grote tv!’ Om jaloers van te worden…

Soms vangt iets mijn blik, ik kijk nog eens om. Een steentjesmuur, dat zie je tegenwoordig niet meer zoveel. Of wel? Ik zou het niet weten. Een lamp, een vaas, anders dan anders. Anders dan ik gewend ben, in elk geval. Smaken verschillen, zoveel is zeker!

De een sluit pottenkijkers zoals ik buiten, de ander lijkt ze te verwelkomen. Bij de meeste mensen met open gordijnen staat de tv aan, we kunnen niet meer zonder. Er is een enorme verscheidenheid, aan interieur én aan vitrage. Van klassiek tot modern, soms naast elkaar.

Een flard conversatie komt aangewaaid, vanuit het niets. Twee mensen komen om de hoek, ook aan de wandel. Verderop loopt een echtpaar, een hond sjokt achter hen aan, een stok in zijn bek en een lichtje aan zijn halsband. Het lichtje bengelt op en neer met elke stap, het is bijna hypnotiserend. Niet iedereen is met de hond(en) aan de wandel, al geldt dat wel voor de meesten.

Het heeft ook voordelen, zo’n avondwandeling. Het is lekker rustig, afgezien van hondenliefhebbers. Al heb je geen last van die honden, zolang ze aangelijnd zijn. Het heeft ook nadelen. Drempels, of opstaande stoeptegels of straatstenen, verborgen door het duister. Pijnlijk voor mijn grote teen, nog pijnlijker voor mijn ego. Gelukkig heeft niemand het gezien, of mijn onkuise taal gehoord.

Weer of geen weer, ik ga ’s avonds naar buiten. Tenzij het echt pijpenstelen regent. Daar helpt geen paraplu aan!

18 gedachten over “Avondwandeling

 • 20 november 2018 om 07:43
  Permalink

  Ik ga ook gewoon naar buiten of het nou slecht weer is of niet. Alleen loop ik altijd ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds.

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 10:04
  Permalink

  Wat een mooi artikel en zo waar! Hier hondeneigenaar, dus moeten er altijd uit. ‘s Avonds loop ik graag samen met m’n man een lange ronde (Brengen we de babyfoon even bij de buren) en zo praten we ook nog eens echt met elkaar. Stiekem heerlijk om bij anderen naar binnen te kijken..

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 10:18
  Permalink

  Ik vind s avonds naar buiten gaan soms ook erg fijn en juist lekker rustig. Geen drukte van auto’s en fietsen maar even lekker rustig wandelen en stiekem overal wat naar binnen kijken als je langsloopt haha

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 11:34
  Permalink

  Ik maak ‘s avonds ook graag een ommetje. Goed om even de gedachten te ordenen en de dag af te sluiten.

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 15:44
  Permalink

  Wat een leuke column! Ik kijk ook met avondwandelingen heel graag bij mensen naar binnen als alles openstaat. Vooral als mensen het dan gezellig met elkaar hebben kan ik daar echt van genieten.

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 16:54
  Permalink

  Wij mijn vriend en ik lopen eigenlijk bijna alle avonden half uur tot een uur buiten, pokemon go in hand en gewoon lekker kletsen en even lopen
  Zijn rond 8 u thuis waar we lekker koffie en thee maken en op bank ploffen

  Beantwoorden
 • 20 november 2018 om 19:16
  Permalink

  Ik ga ook wel eens ‘s avonds wandelen, maar dan toch vooral in de zomer. Ik hou erg van de schemering. Als je dan buiten loopt, zie je de lucht zo prachtig verkleuren.

  Beantwoorden
 • 21 november 2018 om 08:24
  Permalink

  Heel mooi en herkenbaar geschreven. Ik herken het ook als ik overdag weleens een wandeling maak. Bijvoorbeeld in Naarden-Vesting, een prachtig stadje. De huizen zijn daar zó mooi, dat ik het niet kan laten om af en toe naar binnen e kijken. Zodra ik word betrapt kijk ik weg, maar niet na toch even naar binnen te hebben gekeken. Soms verbaasd de inrichting in de duurste huizen mij wel. In die zin dat ik een heel ander soort inrichting had verwacht. Veel geld betekent niet persé een goede smaak. Ok, dit is wel een oordeel. Oeps.

  Beantwoorden
 • 21 november 2018 om 11:34
  Permalink

  Ik ren graag sávonds een rondje maar dat moet het wel droog zijn, ben een mooi weer rennert, mooie foto’s en fijne blog om te lezen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar