ALS

Als, misschien wel het wonderbaarlijkste word uit de Nederlandse taal. Het heeft iets van een belofte in zich, dat alles beter zou zijn als. Het heeft ook iets treurigs, als die belofte niet vervuld wordt.

Het is ook de afkorting van Amyotrofische laterale Sclerose, één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals te lezen is op de website www.als.nl. Nederland telt op dit moment 1.500 patiënten die lijden aan deze ziekte, elk jaar overlijden er gemiddeld 500 en komen er 500 bij. De levensverwachting is zo’n drie tot vijf jaar, vanaf het moment dat de eerste symptomen zich voordoen.

Onlangs was de documentaire ‘Fernando Ricksen – de finale strijd’ te zien. Fernando Ricksen is wellicht niet de meest bekende voetballer, al heeft hij met Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg en opnieuw Fortuna Sittard een aardige carrière achter de rug. Hij heeft tussen 2000 en 2003 twaalf interlands gespeeld.

In zijn leven en in zijn carrière heeft Fernando Ricksen veel meegemaakt. Hij kende een moeilijke jeugd, en raakte tijdens zijn tijd in Glasgow verslaafd aan drank, cocaïne en vrouwen. Na zijn omzwervingen in het buitenland kwam hij weer terug in Nederland en leek het geluk gevonden te hebben met Veronika, met wie hij een dochter heeft en in 2014 trouwde.

Leek, want er was in 2013 ALS geconstateerd bij Fernando. Een verwoestende ziekte waar vooralsnog geen remedie tegen bestaat. Fernando is echter niet iemand die opgeeft, zoals hij op zijn website laat weten. ‘Ooit zal er iemand zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest.’

Fernando is niet de enige die lijdt aan ALS, en ALS is niet de enige vreselijke ziekte waar we mee te maken hebben. Hij is wel een inspirerend voorbeeld van hoe je met dergelijke ongelooflijk zware omstandigheden om kunt gaan, blijven vechten ook al zijn de vooruitzichten somber. Je gunt zoiets je ergste vijand niet. Vechten tegen de langzaam voortschrijdende, onstuitbare aftakeling. Vechten tegen een genadeloze ziekte, die je reduceert van een sterke sportman zoals Fernando tot een schim.

Fernando, ik wens je toe dat je deze strijd inderdaad wint, tegen alle verwachting in. Jij, en al je lotgenoten. Niemand weet waarom ziektes als deze bestaan, maar ze bestaan. Niemand weet waarom er de meest verschrikkelijke dingen gebeuren, maar ze gebeuren. Het enige dat wij kunnen doen is de mensen die dit overkomt steunen, met woord en gebaar. Een vriendelijk woord kan veel doen, doneren misschien nog wel meer.

Als we allemaal onze bijdrage leveren, kan deze ziekte wellicht de wereld uitgeholpen worden. We hebben niet in de hand wat er in ons leven gebeurd, waarom sommigen zoveel leed mee moeten maken. We kunnen wel kiezen hoe we er mee omgaan. Als je zoals Fernando niet bij de pakken gaat neerzitten en je strijdbaar toon, verdient dat mijns inziens respect. Het kan zijn dat hij alsnog de strijd verliest, maar niet zonder strijd. Je verzetten tegen het onvermijdelijke heeft geen zin, dat is wat anders dan je er zonder verzet bij neerleggen. Wat er ook moge gebeuren, ik zal je niet vergeten Fernando. Bedankt!

Als, een woord van hoop. Zo wil ik het graag blijven zien.

9 gedachten over “ALS

 • 22 april 2018 om 13:35
  Permalink

  ALS is echt een verschrikkelijke ziekte waar ook ik, helaas, de laatste tijd echt steeds meer over hoor….. Bah.. Heb even een kippenvel momentje..

  Beantwoorden
  • 22 april 2018 om 13:35
   Permalink

   Inderdaad, een verschrikkelijke ziekte. Daarom vind ik het verhaal van Fernando zo indrukwekkend

   Beantwoorden
 • 22 april 2018 om 13:46
  Permalink

  Wat heb je dit mooi geschreven! Soms staan we te weinig stil bij zulke ziektes… Echt een inspirerend verhaal van Fernando! 🙂

  Beantwoorden
 • 22 april 2018 om 15:42
  Permalink

  Zo’n nare ziekte. Gelukkig krijgt het relatief veel aandacht. Hopelijk komt er snel een geneesmiddel 🙁

  Beantwoorden
 • 22 april 2018 om 18:35
  Permalink

  Het is een verschrikkelijke ziekte waar soms best meer aandacht aan besteed mag worden, maar je hebt dit onwijs mooi en goed verwoord!❤️

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar