222 miljoen

222 miljoen euro. Stelt u zich eens voor: als je 222 miljoen euromunten op elkaar stapelt, heb je een stapel van 444 kilometer hoog. Ruwweg de afstand tussen Amsterdam en Parijs Als je ze naast elkaar legt, kun je een afstand van 4.440 kilometer overbruggen. Ruwweg de afstand van Amsterdam naar Mekka. Je kunt er ook een pakhuis mee vullen, zoals Dagobert Duck.

222 miljoen euro is het bedrag dat voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG) betaald heeft voor voetballer Neymar. Neymar speelde bij FC Barcelona, dat dit absurde bedrag in het contract op had laten nemen in de veronderstelling dat dit potentiële clubs af zou schrikken.

Desondanks verscheen er een kaper op de Costa Brava. Via een ingewikkelde constructie hoest de Franse club het geld op, in totaal gaat het over een bedrag tussen de 500 en 600 miljoen euro. Goh, dan valt 222 miljoen best mee. OK, even rekenen. Het transferbedrag is dus 222 miljoen. Daar komt bij: 36 miljoen tekengeld voor Neymar. Die hóéft dus niet eens meer te voetballen. Vervolgens komt er het salaris voor meneer Neymar bij: het lieve sommetje van 60 miljoen euro. Per jaar. Dus niet in vijf jaar, de beoogde contractduur. Bruto, dat dan weer wel.

Het zijn krankzinnige bedragen. Bedragen die gelijk staan aan de begroting van een arm land, voor een jaar of tien of zo. Bedragen die in geen enkele verhouding staan tot het belang van het voetbal.

Waar haalt PSG het geld vandaan? De eigenaar van PSG, de Qatar Investment Authority (QIA), zal dit bedrag op tafel leggen. Raad eens wie tot en met het afgelopen seizoen de shirtsponsor was van FC Barcelona? Qatar Airways. Qatar Airways werkt nauw samen met de QIA, ze waren niet zo blij met het besluit van FC Barcelona om het sponsorcontract niet te verlengen. Joh.

Nu komt de aap uit de mouw, zou je zeggen. Het is gewoon wraak, de wraak van een jaloerse geliefde die gedumpt is voor een jongere, mooiere of simpelweg andere rivaal. Ze willen FC Barcelona straffen door het befaamde aanvalstrio MSN (Messi, Suarez en Neymar) uit elkaar te halen.

De afkoopsom van 222 miljoen moet door Neymar zelf aan FC Barcelona betaald worden. Om dat te kunnen doen tekent Neymar naar verluid een contract voor 300 miljoen euro met QIA, waarbij hij onder andere als ambassadeur van het WK van 2022 op zou treden. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan invullen, gaat Neymar zich dan als mascotte van het WK verkleden? Ik zie hem al voor me, in een strak uitgesneden dromedarispak, daar kan hij mooi de poen in doen.

Deze ingewikkelde constructie is nodig omdat PSG al eens door UEFA, de Europese voetbalbond, bestraft is voor het overtreden van de Financial Fair Play-regels. Doordat de club er niet rechtstreeks bij betrokken is, ontloopt ze een eventuele straf.

Nog is niet het hele verhaal verteld. De vader van Neymar is tevens zijn zaakwaarnemer. In die hoedanigheid heeft hij een premie bedongen van 26 miljoen euro voor contractverlening, hetzelfde contract dus met die clausule van 222 miljoen waarvoor Neymar zou mogen verkassen. Dit bedrag moest 31 juli voldaan worden, bij FC Barcelona vermoeden ze dat Neymar niets heeft willen zeggen vóórdat dit bedrag binnen was. Tja.

Neymar heeft een filmpje op Facebook geplaats waarin hij het uit probeert te leggen. Hij houdt van FC Barcelona en Catalonië, maar moest op zoek naar een nieuwe uitdaging. Of die uitdaging op het veld ligt, of in zijn portemonnee is mij niet helemaal duidelijk.

Voetbal is oorlog, zei Rinus Michels. Wel een dure oorlog, van 222 miljoen. Voetbal is de schaamte voorbij, voetbal is waanzin.

Eén gedachte over “222 miljoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar